До новин

Монетарна політика НБУ вже не жорстка

13 липня, 2020
Новини
Монетарна політика НБУ вже не жорстка

Президент Європейської бізнес-асоціації, директор інвестиційної компанії Dragon Capital Томаш Фіала під час онлайн-дискусії Київського безпекового форуму висловив думку, що спроби влади вплинути на грошово-кредитну політику, яку проводить НБУ, можуть закінчитися девальвацією гривні та інфляцією.

Про це пише "НВ".

Він зазначив, що за останні 9 місяців в країні вже не проводилася «жорстка монетарна політика», оскільки грошова маса на кінець травня в річному вимірі зросла на 25%, або [понад] 300 млрд грн (до 1,58 трлн грн).

«Тому тут з боку політиків вимагати ще прискорити зростання цієї грошової маси при інфляції 2% і падінні економіки — це повний нонсенс, який може привести тільки до девальвації і інфляції», — зазначив Томаш Фіала.

«Ці процеси України успішно зупиняла за останні 5 років. І знову їх розганяти і наступати ще раз на ті ж граблі було б дуже недалекоглядно», — резюмував він. Нагадаємо, президент Володимир Зеленський заявляв, що підтримує незалежність НБУ, але в бюджеті закладений курс 30 грн/дол. Крім того, він називав монетарну політику Нацбанку "дуже жорсткою".

Міністр економіки Ігор Петрашко вважає, що Україні потрібна інфляція 8-9% (за даними Держстату, в червні інфляція прискорилася до 2,4% у річному вимірі з 1,7% у травні). Крім того, глава Мінекономіки висловлювавдумку, що облікова ставка може бути нижчою, ніж інфляція.

Коментарі
Додати коментар