До новин

Замість арбітражу в Україні створюватимуть міжнародний комерційний суд

10 серпня, 2020
Новини
Замість арбітражу в Україні створюватимуть міжнародний комерційний суд

За дорученням міністра юстиції, а також за підтримки USAID, міжнародні експерти розробляють концепцію нового міжнародного комерційного суду.

Про це повідомив заступник міністра юстиції - уповноважений у справах Європейського суду з прав людини Іван Ліщина, передає «Банкрутство & Ліквідація в Україні» із посиланням на "Судово-Юридичну газету".

Це нова концепція ідеї, що виникла в Офісі президента та Міністерстві юстиції, щодо виокремлення справ, які можуть потенційно призвести до інвестиційних спорів, і передачі їх на розгляд в окрему структуру – новий арбітраж.

«Називатися він має міжнародним комерційним судом. Саме судом, а не арбітражем, і саме комерційним, а не господарським, щоб тим відокремити його від гілки існуючих в Україні господарських судів», - наголосив посадовець.

За його словами, спочатку новоствореній структурі думали доручити вирішення питань щодо інвестиційних спорів і захисту інвесторів. Наприклад, розгляд скарг, пов’язаних із змінами у законодавстві. Але більшість таких скарг виникає після неякісного розгляду справ у господарському чи адміністративному судах.

«За словами інвесторів, судді погано розуміються на матерії міжнародного приватного права, а також їх використовують в якості інструментів рейдерства. Тобто є питання до якості самого судочинства. Так народилася ідея виведення спорів з іноземними інвесторами за рамки судової системи», - розповів заступник міністра.

На переконання куратора реформи комерційного судочинства, МКС все ж таки буде українським судом, і його рішення будуть безпосередньо виконуватися на території України, на відміну від рішень арбітражних судів, які мають проходити через фільтр вітчизняного судочинства.

«Існуючий в Україні Міжнародний комерційний арбітражний суд буде продовжувати свою роботу в будь-якому разі. Він тільки може втратити монополію на розгляд арбітражних справ», - зауважив Ліщина.

Він також повідомив, що наразі експертами подана дуже загальна концепція – про конкретні деталі ще зарано говорити. Тому це ще не державна політика.

Коментарі
Додати коментар