До новин

КС завершив розгляд справи про конституційність закону про ФГВФО у відкритій частині засідання

16 вересня, 2020
Новини
КС завершив розгляд справи про конституційність закону про ФГВФО у відкритій частині засідання

Конституційний суд України завершив розгляд справи про конституційність закону "Про систему гарантування вкладів фізичних осіб" у відкритій частині засідання.

Про це повідомляє інформаційний портал «Банкрутство & Ліквідація в Україні» із посиланням на Інтерфакс-Україна.

КС перейшов до закритої частини пленарного засідання для затвердження рішення у справі.

Судді уточнили, що рішення буде оприлюднено на сайті КС.

Представник президента Федір Веніславський усно клопотав про закриття справи, оскільки особа, яка направила подання до КС Верховний суд України - на даний момент не існує (з Грудня-2017 його замінив Верховний суд).

Відповідне клопотання буде розглянуто на закритій частині засідання, повідомив один із суддів КС.

У засіданні взяли участь голова Національного банку України (НБУ) Кирило Шевченко, директор Юридичного департаменту Центробанку Владислав Бедненко, директор-розпорядник ФГВФО Світлана Рекрут, її заступник Віктор Новіков, заступник міністра фінансів Юрій Драганчук і представник Асоціації українських банків Андрій Дубас.

На засіданні також були присутні представники посольства США, ЄС і МВФ.

КС прийняв рішення перевести слухання у відкритий режим за клопотанням Центробанку.

Раніше повідомлялося, що КС у червні 2020 року відновив розгляд справи за поданням Верховного Суду України від 2015 року про відповідність Конституції закону №4452-VI "Про систему гарантування вкладів фізичних осіб".

Згідно з матеріалами суду, розглядається конституційність статті закону, якою вимоги вкладників-фізосіб, що перевищують розмір покривається Фондом гарантування вкладів фізичних осіб (ФГВФО) суми (200 тис.грн), були зміщені з третьої на четверту чергу, а вимоги ФГВФО – з п'ятої на третю. У документі наголошується, що виплати гарантованого відшкодування не доходять до осіб, які перебувають у четвертій черзі і далі.

У поданні також зазначено, що коли гарантування вкладів фізосіб регулювалося законами від 2001 року, у ФГВФО були відсутні повноваження нормативного регулювання системи гарантування вкладів фізосіб, виведення неплатоспроможних банків з ринку, здійснення регулювання детальності банків, а також введення тимчасової адміністрації та ліквідації банків.

У свою чергу Світлана Рекрут, відреагувавши на відновлення справи в КС, звернулася до президента Володимира Зеленського з проханням скликати РНБО у зв'язку з виниклою загрозою державного масштабу в економічній сфері, зазначивши, що наслідки використання відповідного прецеденту з поданням КС можуть мати "катастрофічний характер" як для діяльності Фонду, так і для кабінету міністрів і НБУ.

Директор-розпорядник ФГВФО підкреслила, що визнання неконституційності Фонду унеможливить виведення неплатоспроможних банків з ринку, а також задоволення вимог їх кредиторів, скасує вимоги пов'язаним з такими банками особам щодо відшкодування збитків.

Крім цього Рада з фінстабільності 30 червня прийняла рішення про невідкладне створення робочої групи для розробки плану дій з метою мінімізації можливих ризиків для фінансової стабільності в разі визнання КС неконституційним закону про гарантування вкладів фізосіб.

Коментарі
Додати коментар