До новин

Рада НБУ висловила недовіру та догану заступникам голови Нацбанку з команди Смолія

06 жовтня, 2020
Новини
Рада НБУ висловила недовіру та догану заступникам голови Нацбанку з команди Смолія

Рада Національного банку оголосила догану та недовіру першим заступникам голови НБУ Катерині Рожковій та Дмитру Сологубу, які раніше працювали у команді ексголови регулятора - Якова Смолія звільненого у серпні.

Про це напивав у Facebook голова Ради НБУ Богдан Данилишин, повідомляє інформаційний портал «Банкрутство & Ліквідація».

Данилишин пише, що на засіданні 5 жовтня орган вжив відповідні міри у зв’язку із порушеннями топ-менеджерами НБУ розпорядчих актів НБУ, Кодексу етики працівника НБУ, правил внутрішнього розпорядку для працівників НБУ, порушення вимог КЗпП України.

За словами джерела Інтерфакс-Україна голова Нацбанку Кирило Шевченко на засіданні Ради НБУ 2 жовтня також голосував за оголошення догани і винесення недовіри Рожкової і Сологубу.

Співрозмовник видання також уточнив, що два члени Ради НБУ утрималися під час ухвалення рішення про винесення догани, а решта проголосували - за, тоді як, голосуючи за висловлення недовіри, один член Ради утримався, ще один був проти, а решта таке рішення підтримали.

"Обидва рішення є незаконними, у Ради НБУ немає ніяких повноважень - виносити догану. Це адміністративні відносини, а вони (Сологуб і Рожкова - ред.) не є їх підлеглими", - вважає джерело.

Він додав, що питання про винесення недовіри був внесений на засідання членом Ради НБУ Віталієм Шапраном.

Нагадуємо, Рада Національного банку відмовилися призначити Олега Чурія на посаду заступника голови НБУ терміном у 7 років. Раніше він обіймав цю посаду 5 років.

Раду НБУ впродовж багатьох років очолює Богдан Данилишин, який має перманентний конфлікт з правлінням НБУ. У 2019 році Рада НБУ визнала діяльність правління Національного банку в частині формування та реалізації валютно-курсової політики неефективною.

У відповідь Яків Смолій натякнув на синхронність тез Ради НБУ на чолі з Данилишиним та олігарха Ігоря Коломойського з його прибічниками. За словами Смолія, частина Ради НБУ безпідставно продукує негативну оцінку політиці НБУ.

Член Ради НБУ Віктор Козюк вважає, що Рада НБУ втягнута в політичні протистояння.

Коментарі
Додати коментар