До новин

Робота над створенням нового Кодексу з етики розпочата

20 листопада, 2020
Новини
Робота над створенням нового Кодексу з етики розпочата

Ініціативна група з розробки оновленого Кодексу з етики арбітражного керуючого, створена Комітетом з банкрутства ААУ на чолі з Сергієм Боярчуковим, розпочала роботу.

Про це повідомляє інформаційний портал «Банкрутство & Ліквідація».

До її складу увійшли:

  • Сергій Боярчуков, голова Комітету Асоціації адвокатів України з Банкрутства, голова Ради арбітражних керуючих Києва, керуючий партнер «Алєксєєв, Боярчуков та партнери»;
  • Вадим Кізленко, заступник голови Комітету Асоціації адвокатів України з Банкрутства, член Дисциплінарної комісії арбітражних керуючих України, радник «Ілляшев та партнери»;
  • Олег Маліневский, віце-президент Асоціації адвокатів України, Голова Комітету Судової практики Асоціації Адвокатів України, партнер «Equity»;
  • Арне Енгельс, адвокат, «GÖRG» (Німеччина);
  • Юрій Моісеєв, адвокат, радник L.I. Group;
  • Дмитро Тиліпський, адвокат, радник «Equity»;
  • Руслан Бандуристий, член Ради арбітражних керуючих Києва;
  • Марія Куделя, член Ради арбітражних керуючих Києва;
  • Олена Фоміна, заступниця голови Комітету Асоціації адвокатів України з Банкрутства;
  • Юрій Забара, адвокат;
  • Ольга Ярхо, головна редакторка «Банкрутство & Ліквідація».

Під час першої установчої сесії було обрано стратегічний напрямок подальшої роботи та окреслено принципові орієнтири для розробників нового документу.

Зокрема, зібрання вирішило не переробляти діючий Кодекс, а запропонувати ринку принципово нову модель норм та правил етики арбітражних керуючих України. На думку ініціаторів роботи, Кодекс з етики має містити кращі світові практики та визначати орієнтири завтрашнього дня, а не базуватися лише на поточних проблемах ринку.

Також було вирішено з’ясувати думку судейського корпусу щодо норм етичності діяльності арбітражних керуючих та поінформувати про результати такого опитування професійну спільноту.

«Ми мусимо сформувати нову моду працювати якісно та етично, щоб реально покращити імідж професії арбітражних керуючих. Також наші напрацювання повинні закласти основу для створення чітких професійних стандартів нашої професії в тому числі», - підкреслив головуючий на зустрічі Сергій Боярчуков.

За словами члена Дисциплінарної комісії Вадима Кізленка, рік, що минув з моменту створення єдиної СРО арбітражних керуючих, проявив багато проблем, які паплюжать честь їхньої професії.

«Я не розумію, як один арбітражний керуючий може скаржитись на іншого до виконавчих органів влади. І це лише одна з багатьох проблем, з якими щодня стикаються у своїй роботі добросовісні арбітражні керуючі. Такого не може бути», - наголосив Вадим Кізленко.

На думку учасника ініціативної групи Олега Маліневського,  створюючи альтернативу нині діючому Кодексу з етики, треба також обов’язково зважати на межі свободи арбітражного керуючого як такого й максимально коректно їх дотримуватися.

«Кодекс з етики безумовно може захистити професію, допомогти їй стати максимально професійною й якісною. Однак не треба забувати й про цілі конкурсного права. Адже арбітражний керуючий працює на користь якісного процесу в справах про банкрутство. Тому ми маємо також вислухати думки суддів та адвокатів щодо етичності арбітражних керуючих. Отримати такий собі інсайд від суміжних професій», - зазначив Олег Маліневський.   

Марія Куделя, член Ради арбітражних керуючих Києва, поінформувала зібрання про те, що основа діючого Кодексу з етики була написана ще сім років тому у 2013 році.

«Діючий Кодекс писав Леонід Талан, переписував Юліан Хорунжий та доповнювала я. Цей документ пролежав до моменту створення єдиної СРО. Ми його взяли та переробили в одну ніч під норми нового діючого Кодексу з процедур банкрутства», - повідомила Марія Куделя.

Міжнародний експерт групи розробників Арне Енгельс у свою чергу підкреслив, що Україна зараз має унікальний шанс створити зрозумілий усім Кодекс етичних норм, який дозволить фахівцям ринку працювати системно і якісно.

Завершуючи роботу ініціативної групи, Сергій Боярчуков зауважив, що вони розпочинають не легку справу, але вона потрібна та надзвичайно важлива для ринку в цілому в довготривалій перспективі.

«Не впевнений, що ми отримаємо за це ордени та медалі. Я б очікував навіть іншого. Практично факт, що ми їх не отримаємо. Як свідчить досвід, той, хто починає такий процес, у результаті нічого не матиме. Однак зараз це зовсім неважливо. Головне – наша робота зробить великий вклад у справу становлення професії арбітражного керуючого в Україні. Саме це - наша мета»,- резюмував Сергій Боярчуков.

Коментарі
Додати коментар