До новин

Марченко розповів, як уряд хоче змінити формат співпраці з МВФ

20 січня, 2021
Новини
Марченко розповів, як уряд хоче змінити формат співпраці з МВФ

Наразі МВФ надає гроші безпосередньо в бюджет для фінансування дефіциту, в уряді ж хочуть, щоб Фонд виділяв гроші на резерви НБУ або лише надавав технічну допомогу - гарантії, що гроші будуть доступні у випадку надзвичайної ситуації.

Про це міністр фінансів Сергій Марченко заявив в інтерв'ю DER STANDARD, повідомляє інформаційний портал «Банкрутство & Ліквідація» із посиланням на пресслужбу Мінфіну.

"МВФ важливий як інституційний кредитор, а не через суми грошей, які він надає. Більшу частину грошей ми позичили на міжнародних фінансових ринках. Однак на поточному етапі розвитку країна потребує допомоги МВФ, і ми робимо все можливе, щоб продовжувати співпрацю та виконувати умови програми.

Ми все ще залежатимемо від хороших новин від МВФ у 2021 році, аби продовжувати співпрацювати з ЄС та Світовим банком та позичати гроші на ринку капіталу за прийнятними процентними ставками. Але ми хочемо змінити формат співпраці", - заявив міністр.

"На даний момент МВФ надає гроші безпосередньо в бюджет для фінансування дефіциту. Ми хочемо, щоб МВФ виділяв гроші на резерви Національного банку, або лише надавав технічну допомогу, тобто гарантії, що гроші будуть доступні у випадку надзвичайної ситуації.

Пряме фінансування держбюджету має припинитися до 2023 року, аби ми могли позичати гроші на ринкових умовах і знову ставати незалежними відносно своїх запозичень", - пояснив він.

Нагадаємо, раніше уряд провів зустріч з Міжнародним валютним фондом, прем’єр заявив про необхідність пошуку компромісу щодо тарифів на газ.

У Міжнародному валютному фонді занепокоєні можливим державним регулюванням цін на газ в Україні, адже це може призвести до порушення взятих в рамках Меморандуму зобов’язань.

Місія Міжнародного валютного фонду щодо першого перегляду програми Stand-by відновила свою роботу в Україні.

Міністр фінансів Сергій Марченко заявив, що ще 2 транші по 700 млн доларів від МВФ перенесені на 2021 рік.

Коментарі
Додати коментар