До новин

Мінінфраструктури пропонує ВР виділити 500 млн грн на підтримку авіакомпаній

18 лютого, 2021
Новини
Мінінфраструктури пропонує ВР виділити 500 млн грн на підтримку авіакомпаній

Прем'єр Денис Шмигаль доручив Міністерству інфраструктури до 22 лютого напрацювати рішення щодо підтримки вітчизняних авіаперевізників

Про це повідомляє інформаційний портал «Банкрутство & Ліквідація» із посиланням на пресслужбу Кабміну.

Міністр інфраструктури Владислав Криклій заявив, що запропонує уряду драфт законопроекту, який передбачає створення нової бюджетної програми фінпідтримки української авіагалузі в умовах пандемії COVID-19, шляхом виділення 500 млн грн із загального фонду держбюджету на 2021 рік.

"Ухвалення законопроекту, що регламентує створення відповідної бюджетної програми, дозволить: зберегти робочі місця, утримати належний рівень заробітної плати для персоналу авіакомпаній, а також скоротити витрати Фонду загальнообов`язкового державного соціального страхування України на випадок безробіття", - сказав глава Мінінфраструктури.

За його словами, розподіл і виділення цих коштів українським авіакомпаніям планується здійснювати в Порядку, затвердженому Кабінетом Міністрів.

Міністр зазначив, що попередньо, в 2021 році в якості держпідтримки планується компенсувати українським авіакомпаніям, яка здійснювала евакуаційні авіарейси в 2020 році близько 25% загальної суми аеропортових зборів в аеропортах "Бориспіль" та "Львів", а також близько 25% плати за аеронавігаційне обслуговування.

За даними Мінінфраструктури, держпідтримка торкнеться авіакомпаній Windrose, "Азур Ейр Україна", "Міжнародні авіалінії України" і SkyUp, які в березні-квітні 2020 року виконали сумарно 170 рейсів з метою повернення громадян України на батьківщину.

"Зазначені рейси виконувалися на одному "плечі" з порожнім перегоном повітряного судна, загальна вартість таких рейсів становить за даними авіакомпаній 104,8 млн грн", - прокоментували в міністерстві.

Windrose, зокрема, виконала 35 евакуаційних рейсів на 20,4 млн грн, "Азур Ейр Україна" - 56 рейсів на 40,9 млн грн, "Міжнародні авіалінії України" - 15 рейсів на 7,4 млн грн і SkyUp - 64 рейсу на 36,1 млн грн.

Планується, що серед умов надання держпідтримки будуть в тому числі:

- здійснення пасажирських міжнародних рейсів протягом останнього півроку;

- відсутність справ про банкрутство;

- не більше шести місяців прострочення по податкових платежах;

- не більше шести місяців прострочення по заборгованості до Державного спеціалізованого фонду фінансування загальнодержавних витрат на авіаційну діяльність та участь України у міжнародних авіаційних організаціях;

- не більше шести місяців прострочення заборгованості по платежах за аеропортове і аеронавігаційне обслуговування в повітряному просторі / на території України.

"Міністерство інфраструктури з 2020 року наголошує на необхідності підтримки авіакомпаній і аеропортів в умовах COVID-19, але для практичної реалізації підтримки необхідно визначити джерело фінансування. У 2020 році пасажиропотоки через аеропорти України скоротилися на 65% в порівнянні з 2019 роком, що привело до складного фінансового станом всіх суб`єктів авіадеятельності. Поточна ситуація становить загрозу стабільну роботу транспортної системи України в частині повітряних перевезень і вимагає втручання з боку держави для забезпечення збереження цілісності національної транспортної системи", - підкреслює міністр Криклій.

 

Коментарі
Додати коментар