До новин

Сповільнилося падіння базових галузей економіки – НБУ

06 травня, 2021
Новини
Сповільнилося падіння базових галузей економіки – НБУ

За оцінками НБУ, у березні, попри запровадження в низці регіонів жорстких карантинних заходів, падіння ІВБГ (індексу виробництва базових галузей) майже припинилося (становило 0.1% р/р).

Про це повідомляє інформаційний портал «Банкрутство & Ліквідація» з посиланням на Finbalance.

Як зауважує Нацбанк, пожвавлення споживчого попиту знайшло відображення в різкому прискоренні зростання роздрібного товарообороту (до 13.1% р/р) на тлі прискорення зростання зарплат і пенсій. Вплинула і низька база порівняння торішнього більш жорсткого локдауну. Цей же чинник підтримав відновлення зростання пасажирообороту.

Повернулося до зростання і промислове виробництво (на 2.1% р/р).

Високий попит на руди та вирішення проблем із постачанням вугілля підтримали добувну промисловість. Нарощування обсягів виробництва ТЕС та введення в експлуатацію блоків АЕС після ремонту зумовили стрімке зростання енергетики.

Відновилося зростання і в більшості секторів переробної промисловості завдяки сприятливій зовнішній кон’юнктурі і пожвавленню внутрішнього попиту. У сільському господарстві падіння сповільнилося (до 2.3% р/р) за рахунок поліпшення показників птахівництва.

Внаслідок поліпшення погодних умов та збільшення бюджетних витрат на дорожнє господарство сповільнився спад у будівництві (до 11.5% р/р). Пожвавлення експорту і промисловості підтримало вантажообіг (спад уповільнився до 7.4% р/р).

Коментарі
Додати коментар