До новин

Бізнесу хочуть дозволити розкрити бенефіціарів через "Дію"

24 листопада, 2021
Новини
Бізнесу хочуть дозволити розкрити бенефіціарів через "Дію"

Президент ініціював законопроєкт, за яким юридичним особам дозволять розкривати кінцевих бенефіціарів онлайн у "Дії".

Про це повідомляє Офіс президента, пише «Банкрутство & Ліквідація».

Законопроєкт зареєстровано за номером 6320, його визначено як невідкладний. 

"Україна стала першою країною у світі, яка почала публічно відображати інформацію про кінцевих бенефіціарів юридичних осіб, подавши приклад іншим. Процес подання інформації про бенефіціарних власників цьогоріч було організовано неналежним чином", – пояснює президент Володимир Зеленський потребу у змінах до закону.

За його словами, подати інформацію про бенефіціарних власників можна буде через застосунок "Дія".

Передбачається також можливість автоматичної звірки поданої компаніями інформації з даними державних реєстрів. Це має замінити перевірку паперових документів згідно з електронними реєстрами в ручному режимі та значно прискорить процес реєстрації.

Крім того, буде розроблена методологія визначення кінцевого бенефіціара для юридичних осіб. Юридичні особи матимуть щонайменше шість місяців для подачі інформації з моменту затвердження такої методології, а ті, хто вже подав інформацію, отримають можливість її уточнити.

Розкриття кінцевих власників є частиною Угоди про асоціацію між Україною та ЄС. Це необхідно також для імплементації стандартів Міжнародної групи з протидії відмиванню грошей (FATF) та узгодження законодавства із законодавством ЄС.

У чинній редакції дані про кінцевих власників подаються державному реєстратору. 

Напередодні кінцевого терміну подачі інформації, реєстратори були перевантажені, а компанії фізично не могли виконати вимоги законодавства, про що навіть написав міністр юстиції Денис Малюська.

 

Коментарі
Додати коментар