До новин

Фонду гарантування кредитів фермерів можуть видати 200 мільйонів для початку роботи

02 грудня, 2021
Новини
Фонду гарантування кредитів фермерів можуть видати 200 мільйонів для початку роботи

Кабінет міністрів планує наступного року направити 200 млн грн на формування статутного капіталу Фонду часткового гарантування сільськогосподарських кредитів.

Про це йдеться в оновленому до другого читання законопроєкту "Про Державний бюджет України на 2022 рік" (№6000), передає портал «Банкрутство & Ліквідація» із посиланням на Інтерфакс-Україна.

Згідно з підписаним у листопаді президентом Володимиром Зеленським законом №1865-IX про Фонд часткового гарантування с/г кредитів, джерелами його формування стануть кошти, передані з бюджету до статутного капіталу Фонду; його доход від фінансово-господарської діяльності; кошти, отримані від третіх осіб, кредити та гранти, кошти міжнародних фінансових організацій та міжнародна технічна допомога; бюджетні кошти; облігації внутрішньої державної позики.

Засновником Фонду є Кабмін. Його створенням та підготовкою необхідних його роботи нормативно-правових актів також займеться уряд. Мінімальна частка держави у статутному капіталі Фонду – 51%.

Фонд є неприбутковою організацією, єдиним видом діяльності якої стане надання часткових гарантій (до 50%) терміном до 10 років за кредитними зобов'язаннями суб'єктів малого та середнього підприємництва, які займаються первинним виробництвом сільгосппродукції на площі до 500 га.

Раніше депутат Верховної Ради від фракції "Європейська солідарність" Олексій Гончаренко заявив, що США можуть надати Україні $550 млн безоплатної технічної допомоги в рамках спільної програми часткового гарантування виданих українським сільгоспвиробникам кредитів у 2023-2030 роках.

Проєкт угоди з американською стороною пропонує виділення у 2022 році фінансовими установами США $150 млн безповоротної допомоги для наповнення статутного капіталу Фонду часткового гарантування с/г кредитів та по $50 млн протягом 2023-2030 років. При цьому загальний бюджет програми на 2022-2030 роки – $1,1 млрд, з яких половину пропонується профінансувати американській стороні, другу половину – українській.

Коментарі
Додати коментар