До новин

Парламент підтримав пакет законопроектів, який передбачає реформу виконавчої служби

09 жовтня, 2015
Законодавство
Парламент підтримав пакет законопроектів, який передбачає реформу виконавчої служби

Верховна Рада прийняла у першому читанні розроблені Міністерством юстиції за участі експертів та громадськості законопроекти «Про органи та осіб, які здійснюють примусове виконання судових рішень і рішень інших органів» (№ 2506а) та «Про виконавче провадження» (№ 2507а). Дані документи забезпечують кардинальну реформу системи виконання судових та інших рішень і запроваджують інститут приватних виконавців.

Про це  повідомляє інформаційний портал Банкрутство & Ліквідація.

В Мін’юсті прокоментували таке рішення парламенту.

Як зазначили у прес-службі відомства, міністра юстиції Павло Петренко визнав, що нині виконується лише 20% рішень українських судів.

«Робоча група у складі юридичної спільноти, міжнародних експертів, громадськості, Мін’юсту та Парламенту на майданчику Ради з питань судової реформи при Президентові України напрацювала низку законів, які стосуються реформування системи виконання судових рішень, аби змінити ситуацію», - передає прес-служба слова міністра.

Вказується, що при розробці цих законопроектів були взяті моделі, які успішно працюють в країнах Європейського союзу. Введення схожої системи в Польщі дало змогу підвищити відсоток виконання рішень до 80%.

«Ми прибираємо дуже багато бюрократичних процедур, які визначені в чинному законодавстві, ми вводимо змішану систему виконання судових рішень і інститут приватних виконавців. Хочу розвіяти міф, що інститут приватних виконавців – це введення колекторів. Ніяких колекторів не буде. Приватні виконавці, як і приватні нотаріуси, виконуватимуть судові рішення в сфері бізнесу. Соціально чутливі питання й питання, які стосуються держави, й надалі виконуватимуться державними виконавцями», - заявив очільник Мін’юсту.

Разом з тим суттєво скорочується система державних виконавців. Це буде малочисельна група з хорошими зарплатами і мотивацією.

«Якщо у простого українця не буде грошей на приватного виконавця, він піде до державного і якість послуг там буде не гіршою», - запевнив Петренко.

Він зауважив, що до другого читання разом із фракціями коаліції документи буде доопрацьовано з урахуванням усіх пропозиції народних депутатів.

«Міністерство юстиції стало ініціатором реформування виконавчої служби через її вкрай низьку ефективність. Було дуже важливо прийняти ці законопроекти у першому читанні і запустити реформу. Тим паче, що прийняття цих законів є однією із вимог МВФ», - резюмував Петренко.

Нагадаємо, законопроекти було внесено до Верховної Ради Президентом Україні як невідкладні. Їх остаточне прийняття Верховною Радою слугуватиме запорукою успішного продовження співпраці із Міжнародним Валютним Фондом.

Коментарі
Додати коментар