До новин

ОГТСУ запропонував CESEC уніфікувати вимоги до газу для розблокування ще одного маршруту

02 грудня, 2022
Новини
ОГТСУ запропонував CESEC уніфікувати вимоги до газу для розблокування ще одного маршруту

Оператор ГТС України пропонує європейським операторам уніфікувати вимоги до газу для розблокування Трансбалканського коридору.

Про це повідомляє пресслужба ОГТСУ.

За ініціативи Оператора ГТС України учасники на позачерговому засіданні робочої групи CESEC обговорили питання гармонізації якості газу в країнах Південно-Східної Європи.

"Наявні розбіжності у вимогах до компонентного складу газу, закріплені на регуляторному рівні та відображені в угодах про взаємодію між суміжними операторами ГТС, перешкоджають повноцінному використанню регіональної газової інфраструктури", – йдеться в повідомленні.

Також в ОГТСУ пояснили, що оскільки історично газ постачався зі сходу на захід, вимоги до якості газу відповідним маршрутом визначалися на основі фізико-хімічних характеристик російського газу.  З огляду на плани ЄС замістити російський газ зрідженим газом або ресурсом з інших джерел прив’язка параметрів якості газу до відповідних показників газу з РФ втрачає актуальність, оскільки якісний склад газу з інших джерел може відрізнятися від існуючих на даний момент вимог. 

Саме тому Оператор ГТС України запропонував уніфікувати вимоги до якості природного газу в південно-східному регіоні Європи з метою усунення штучних бар’єрів для транспортування газу.

"Настав момент, коли ми маємо змінити всі регуляції, які перешкоджають диверсифікації джерел та маршрутів постачання газу до країн регіону.

Ми очікуємо, що за сприяння Європейської комісії ми дійдемо консенсусу, який допоможе розблокувати Трансбалканський маршрут, підвищить безпеку постачання та сприятиме пожвавленню транскордонної торгівлі", – резюмувала директорка з питань взаємодії з держорганами та міжнародними організаціями Оператора ГТС України Ольга Бєлькова.

Коментарі
Додати коментар