До новин

Найбільший виробник цукру «Астарта-Київ» банкрутить ДП «Конярство України»

26 жовтня, 2015
Банкрутство підприємств
Найбільший виробник цукру «Астарта-Київ» банкрутить ДП «Конярство України»

Найбільший виробник цукру в Україні компанія «Астарта-Київ» Віктора Іванчика банкрутить ДП «Конярство України», активи якого налічують 10 конезаводів і близько 40 тис. га земель.

Про це  повідомляє інформаційний портал Банкрутство & Ліквідація із посиланням на «ДС».

У середині жовтня Господарський суд Києва за заявою компанії «Астарта-Київ» почав банкрутство державного підприємства «Конярство України».

Суд вже ввів процедуру розпорядження майном боржника, керувати якою призначена Світлана Атаманенко - арбітражний керуючий з Донецької області.

Претензії ініціюючого кредитора до боржника складають понад 8,5 млн грн. Ця заборгованість утворилася ще в 2010 році, коли цукровий холдинг бізнесмена Віктора Іванчика уклав з ДП «Дубровський кінний завод № 62» договір на постачання палива. Загальна сума поставок не перевищувала 3 млн грн, але за роки суперечок за рахунок пені та неустойок борг зріс у кілька разів. У 2011 році кінний завод був реорганізований у філію ДП «Конярство України». З цього моменту у сторін і виникли розбіжності.
У компанії «Астарта-Україна» виряшили, що їх новим боржником стало «Конярство України» як правонаступник заводу. Конярі ж стверджували, що ніяких договорів з компанією Іванчика не підписували. А оскільки «Дубровський кінний завод № 62» перебував у стадії ліквідації, то всі питання кредитор повинен адресувати йому.

Втім, в 2013 році ДП все-таки підписало договір реструктуризації боргу, який виконаний не був. У підсумку в минулому році «Астарта» подала позов до господарського суду Києва і в грудні виграла суперечку. Але ДП все одно не сплатило борг, у результаті чого вже цього року компанія Віктора Іванчика пішла шляхом банкрутства свого боржника.

«Сьогодні підприємство перебуває не в критичному, але в поганому стані», - зізнається в.о. директора ДП «Конярство України» Денис Птушко. При цьому активів у підприємства цілком вистачає, щоб розрахуватися за своїми зобов'язаннями. До складу підприємства на правах філій входять два іподроми в Одесі та Рівненській області, 10 кінних заводів, 2 селекційних центри, а його загальний земельний банк становить близько 40 тис. га. Саме земля може найбільше цікавити компанію Іванчика, яка є однією з найбільших структур аграрного сектора України. Протягом найближчих п'яти років «Астарта-Київ» планувала збільшити свій земельний банк з нинішніх 245 тис. га до 400 тис.

Компанія Іванчика кілька років закривала очі на борги, тому що з 2011 року вже орендувала землі в Миргородському районі Полтавської області, які належать філії ДП «Конярство України». І активізувала кампанію з вибивання коштів після того, як було оголошено про те, що ДП буде приватизовано.

Про такі плани влітку 2015 розповіли в Мінагрополітики, до сфери управління якого належить конярство.

Держпідприємство вже включено у список приватизації на цей рік, хоча насправді процес стартує не раніше 2016 року. У Мінагрополітики зізнаються, що коні не приносять прибутку бюджету, а тримати такий «баласт» з боргами майже в 100 млн грн у себе на балансі вони не хочуть.

У світлі ініційованого «Астартою» банкрутства ДП виникає питання: чи захоче хтось зв'язуватися з компанією, яка може перейти під управління її кредиторів, у разі, якщо вона буде приватизовано? Очевидно, що ні. І якщо компанія Іванчика зможе в процесі банкрутства наростити свої претензії за рахунок скупки боргів «Конярство України» (подібним чином, наприклад, надходили структури, не чужі Дмитру Фірташу в ході банкрутства належить державі «Сумихімпрому»), у неї з'явиться шанс без зайвої конкуренції і за подібною ціною отримати контроль над привабливим активом.

Коментарі
Додати коментар