До новин

Суд визнав НБУ винним у банкрутстві Брокбізнесбанку

29 жовтня, 2015
Резонансні справи
Суд визнав НБУ винним у банкрутстві Брокбізнесбанку

Вищий адміністративний суд за позовом вкладника визнав Нацбанк України винним у недостатньому контролі за діяльністю Брокбізнесбанку, а значить, саме регулятор несе відповідальність за банкрутство фінустанови.

Про це йдеться в матеріалі Finclub, повідомляє інформаційний портал Банкрутство & Ліквідація.

«Клієнти ліквідованого «Брокбізнесбанку», що втратили в ньому свої кошти, можуть висунути вимогу про їх відшкодування за рахунок Нацбанку. Регулятор 21 жовтня програв касацію у розгляді з клієнтом «Брокбізнесбанку», - йдеться у рішенні.

Як повідомляється, судовий спір ініціювала компанія «Євротранском», яка в 2012 році розмістила в «Брокбізнесбанку» на депозиті 230 тис. грн. 28 лютого 2014-го в «Брокбізнесбанк» була введена тимчасова адміністрація, а 11 червня він був відправлений на ліквідацію.

У результаті Фонд гарантування вкладів визначив, що понад 233 тис. грн компанії «Євротранском» будуть повертатися в сьому чергу.

Компанію не задовольнило таке рішення і вона подала позов до Нацбанку, пославшись на те, що, розміщуючи гроші в «Брокбізнесбанку», вона розраховувала, що його діяльність контролюється Нацбанком і у разі порушень банку НБУ застосує до нього заходи реагування.

Окружний адміністративний суд визнав протиправною бездіяльність Нацбанку через неприйняття їм належних заходів щодо забезпечення захисту законних інтересів вкладників і кредиторів «Брокбізнесбанку», а також через неприйняття ним адекватних заходів впливу. Клієнт також виграв апеляцію і касацію.

Рішення суду означає, що відповідальність за банкрутство банку і збитки його клієнтів лежать на Нацбанку.

Для клієнтів «Брокбізнесбанку» визнання бездіяльності НБУ протиправною означає, що тепер вони можуть виставити фінансові претензії регулятору.

На момент введення в «Брокбізнесбанк» тимчасової адміністрації обсяг вкладів підприємств становив 4,63 млрд грн, а негарантованих депозитів громадян - 3 млрд грн.

Суми позовів до Нацбанку можуть бути значними.

Як відомо, до введення тимчасової адміністрації «Брокбізнесбанк» контролювався бізнесменом Сергієм Курченко.

Як раніше повідомляв інформпортал Банкрутство & Ліквідація, ФГВ продовжив ліквідацію Брокбізнесбанку до 10 червня 2016 року включно.

Коментарі
Додати коментар