До новин

Банкіри закликали НБУ вдосконалити механізм визначення вини власників збанкрутілих банків

18 грудня, 2015
Законодавство
Банкіри закликали НБУ вдосконалити механізм визначення вини власників збанкрутілих банків

Банківські асоціації під час спільної наради в Незалежній асоціації банків України дійшли згоди, що Національний банк повинен внести змінити до Постанови № 357 від 4 червня поточного року і тим самим прописати чіткий дієвий механізм і принципи за якими, в тому числі, оцінюватиметься ділова репутація керівників та власників істотної участі банків, що були визнані неплатоспроможними.

Про це інформаційному порталу Банкрутство & Ліквідація повідомили у прес-службі Асоціації.

«Даними, що можуть довести вину чи невинність банкіра до причетності банкрутства конкретного банку володіють виключно Національний банк і Фонд гарантування вкладів, оскільки це державна таємниця. Не маючи доступу до такої інформації вирішувати, хто має право залишитися в професії, а хто ні, - абсолютно безвідповідально», - вважає Голова Ради НАБУ Роман Шпек. На його переконання, доки не буде чіткого розуміння принципів роботи за якими Апеляційна комісія, яку пропонується створити на основі банківських асоціацій, взаємодіятиме з НБУ, охочих до неї увійти з-поміж працюючих банкірів не знайдеться.

Нагадаємо, що згідно з постановою №357, що набула чинності 6 червня 2015 року, Національний банк підвищив вимоги до ділової репутації власників істотної участі та керівників банків. А саме, керівник або власник істотної участі банку, який визнаний неплатоспроможним, не зможе повернутися в банківську систему в якості власника або керівника фінансової установи протягом 10 років.

Достатність власних коштів одержувачів істотної участі в банку оцінюється шляхом зіставлення з сумою відповідної частки в регулятивному капіталі банку замість покупної ціни акцій банку. Крім того, комісії НБУ з питань нагляду та регулювання діяльності банків вправі визначати наявність значного або вирішального впливу осіб на управління або діяльність банку без формального володіння істотною участю в банку, а також визнавати особу власником істотної участі в банку незалежно від подання такою особою повідомлення та документів на узгодження в НБУ.

Як раніше повідомляв інформпортал Банкрутство & Ліквідація, банківські асоціації допоможуть створити орган з оцінки репутації банкірів.

Коментарі
Додати коментар