До новин

ГПУ зацікавилась зловживаннями екс-керівництва Вищої кваліфікаційної комісії суддів

24 грудня, 2015
Резонансні справи
ГПУ зацікавилась зловживаннями екс-керівництва Вищої кваліфікаційної комісії суддів

Генпрокуратура України розслідує зловживання у Вищій кваліфікаційній комісії суддів при призначенні судді господарського під час правління Віктора Януковича.

Про це йдеться в ухвалі Печерського суду Києва від 17 грудня 2015 року, повідомляє інформаційний портал Банкрутство & Ліквідація.

Як випливає з матеріалів справи, ГПУ розслідує зловживання владою і службовим становищем представниками Вищої кваліфікаційної комісії суддів, які рекомендували кандидата для призначення на посаду судді вперше, а також втручалися в комп'ютерну систему з метою коригування необхідних балів, набраних кандидатами на посаду судді.

Ім'я судді в ухвані не називається, але вказаний номер рішення ВККСУ, який дозволяє її ідентифікувати. Мова йде про суддю Господарського суду Києва Інну Отрош.

Розслідуванням встановлено, що 24 квітня 2012 року вона звернулася до ВККСУ з заявою про участь у доборі кандидатів на посаду судді вперше, а разом із заявою вона надала документи, в тому числі копію трудової книжки.

В ній вказувалося, що суддя працювала в аспірантурі Київського національного університету ім. Т. Шевченка, а також помічником приватного нотаріуса, тобто, має стаж роботи в галузі права більше трьох років.

У той же час слідчий вказує, що суддя не перебувала у трудових відносинах з університетом, оскільки навчалася в аспірантурі юрфакультету з відривом від виробництва з 1 жовтня 2008 по 30 вересня 2011 року.

Саме відсутність трудового стажу і трудової книжки дала підстави університету нарахувати Інні Отрош мінімальну стипендію. Аспірантка отримувала стипендію, а не заробітну плату – виявили слідчі.

30 травня 2012 року за результатами розгляду заяви та спецперевірки членами ВККСУ прийнято рішення про допуск Отрош до анонімного тестування. У подальшому, вона була рекомендована для призначення на посаду судді господарського суду Луганської області.

Надалі екс-президента Віктор Янукович у вересні 2013 року перевів її на посаду судді господарського суду Києва.

Печерський суд надав Генпрокуратурі доступ до матеріалів вищевказаної спецперевірки Вищою кваліфікаційною комісією суддів.

Як раніше повідомляв інформпортал Банкрутство & Ліквідація, Вища кваліфікаційна комісія суддів відмовила Генпрокуратурі у відкликанні з посади судді Скутельника.

Коментарі
Додати коментар