До новин

Антикорупційне бюро шукає гроші, які державне «Запоріжжяобленерго» віддало сумнівним фірмам

28 січня, 2016
Резонансні справи
Антикорупційне бюро шукає гроші, які державне «Запоріжжяобленерго» віддало сумнівним фірмам

Детектив Національного антикорупційного бюро через суд отримав доступ до документів про рух коштів по банківських рахунках ПрАТ «ХК «Енергомережа».

Про це йдеться в ухвалі Солом’янського районного суду Києва, повідомляє інформаційний портал Банкрутство & Ліквідація.

Доступ до документів отримано в рамках розслідування кримінального провадження 346,20 млн гривень коштів ПАТ «Запоріжжяобленерго» (60% акцій належить державі)

Із цих документів вбачається, що 23-27 квітня «Енергомережа» перерахувала 7,78 млн грн. ТОВ «Ажен» начебто за консультаційні послуги та придбання товарів. Фірма «Ажен» зареєстрована в Києві, власником значиться Максим Ведмідь з Миргорода Полтавської області.

Також за період з 29 липня по 13 листопада 2015 року «Енергомережа» перерахувала 76,08 млн гривень у якості оплати за придбання цінних паперів ТОВ «Компанія «Нова-торг».

За період 27 березня по 9 вересня 2015 року «Енергомережа» перерахувала ТОВ «Т-М. Київ» 27,77 млн гривень в якості оплати за товари, консультаційні послуги та відповідальне зберігання.

Крім того, «Енергомережа» з 19 травня 2015 року під приводом придбання цінних паперів перерахувала 10 млн ТОВ «ВІП Крістел».

Як вказують українські ЗМІ, ПАТ «Енергомережа» належить бізнесмену Дмитру Крючкову, якого учасники ринку неофіційно пов’язують з віце-президентом УЄФА Григорієм Суркісом.

За матеріалами справи, «Запоріжжяобленерго» постачало електроенергію для ТОВ «Запорізький титано-магнієвий комбінат», ДП «Запорізький титано-магнієвий комбінат» та ПАТ «Електрометалургійний завод «Дніпроспецсталь» ім. А.Н. Кузьміна». Але ці підприємства не розрахувалися за поставлену електроенергію, що призвело до утворення заборгованості в розмірі 346,2 млн гривень.

Попри це, «Запоріжжяобленерго» не відключило боржників від електрики, а всупереч рішенню Національної комісії регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг реструктуризувало заборгованість.

У подальшому були укладені договори відступлення «Запоріжжяобленергом» права вимоги боргів на 346,2 млн  новому кредитору – компанії «Енергомережа». За це «Енергомережа» мала заплатити обленерго лише 200 тис грн.

Через такі дії на рахунок ДП «Енергоринок» не надійшло 160 млн гривень, які, за версією слідчих, привласнили службові особи «Запоріжжяобленерго», ТОВ «Запорізький титано-магнієвий комбінат», ДП «Запорізький титано-магнієвий комбінат», ПАТ «Електрометалургійний завод «Дніпроспецсталь» ім. А.Н. Кузьміна» та ПрАТ «ХК «Енергомережа».

Прицьому ДП «Енергоринок» недоотримало кошти, зокрема, тому, що ПрАТ «ХК «Енергомережа» уклало договори з ДП «Запорізький титано-магнієвий комбінат» про прощення боргів на 82,3 млн і 64,2 млн гривень.

Крім того, «Запоріжжяобленерго» зазнало шкоди на 9,2 млн, обмеживши свої права як кредитора і не пред’явивши вимоги стягнення боргу з врахуванням індексу інфляції за весь час прострочення, а також трьох процентів річних від простроченої суми.

Дії учасників схеми кваліфікуються за ч.5 ст. 191 Кримінального кодексу – привласнення, розтрата майна або заволодінням ним шляхом зловживання службовим становищем. Злочин карається позбавленням волі строком 7-12 років.

Як раніше повідомляв інформпортал Банкрутство & Ліквідація, скандальна «Енергомережа» викуповує борги у державної «Центренерго» через підставних кредиторів.

Коментарі
Додати коментар