До новин

Антикорупційне бюро підозрює проблемний СхідГЗК у завданні державі $20 млн збитків

29 січня, 2016
Резонансні справи
Антикорупційне бюро підозрює проблемний СхідГЗК у завданні державі $20 млн збитків

Національне антикорупційне бюро підозрює посадових осіб держпідприємства «Східний гірничо-збагачувальний комбінат» у завданні державі збитків на 20 млн доларів при закупівлях уранового концентрату в 2014 та 2015 роках.

Про це повідомляє інформаційний портал Банкрутство & Ліквідація із посиланням на «Інтерфакс-Україна».

«Посадові особи СхідГЗК, діючи умисно, з корисливих мотивів, достовірно знаючи, що товариство STEUERMANN Investitions- und Handelsgesellschaft mbH здійснює лише посередницьку діяльність, підписали з цим товариством договір і ряд додаткових угод про постачання уранового концентрату за цінами, що значно перевищують ціни безпосередніх виробників» , - зазначили у НАБУ.

За даними Агентства, незважаючи на те, що СхідГЗК підписав контракт з STEUERMANN, фактичні поставки здійснювалися безпосереднім виробником продукції - ТОВ «Сепногорскій гірничо-хімічний комбінат» (Казахстан).

Нагадаємо, щорічні потреби українських АЕС в урані становлять 2,4 тис. тонн, тоді як власний видобуток СхідГЗК на сьогодні не перевищує 1 тис. тонн на рік.

Раніше українські ЗМІ опублікували результати розслідування, у ході якого з'ясувалося, що соратник прем'єр-міністра Арсенія Яценюка, народний депутат від «Народного фронту Микола Мартиненко за рік міг заробити на продажі уранового концентрату близько 770 млн гривень.

Служба безпеки України в червні 2015 року відкрил кримінальне провадження щодо звинувачення посадовців ДП «Східний гірничо-збагачувальний комбінат» і НАЕК «Енергоатом» у завданні державі збитку на 10 млн доларів.

За даними СБУ, посадовці ГЗК закупили в 2014 році урановий концентрат у спеціально створеної ними за кордоном комерційної структури за ціною 90 доларів/кг на загальну суму 18 млн доларів.

Але в офіційній документації комбінату вартість купленого концентрату вже становила 138 доларів/кг. Надалі концентрат був реалізований «Енергоатому» за угодою на закупівлю вітчизняної продукції.

«Енергоатом» тоді заявив, що в 2014 році закуповував у СхідГЗК лише концентрат, виробником якого вказано це саме підприємство.

Як раніше повідомляв інформпортал Банкрутство & Ліквідація, СхідГЗК не отримав розстрочку на сплату 2 мільйонів боргу до бюджету.

Коментарі
Додати коментар