До новин

Мільярдні борги ДП «Укрспирт» перешкоджають його реорганізації

22 лютого, 2016
Борги
Мільярдні борги ДП «Укрспирт» перешкоджають його реорганізації

Значна кредиторська заборгованість, яку держпідприємство «Укрспирт» не може прийняти на баланс і погасити, не дає можливості почати його реорганізацію.

Про це йшла мова в ході круглого столу на тему: «Перспективи і особливості приватизації ДП «Укрспирт», повідомляє інформаційний портал Банкрутство & Ліквідація.

Фінансово-господарські показники «Укрспирту» за останні 3 роки свідчать про зростання чистого прибутку. За 9 місяців 2015 року він склав 164 млн грн в порівняння з від'ємним значенням (-532,2 млн грн) у 2014 році та 26,3 млн грн в 2013 році.

Також, у зв'язку з акумулюванням власних оборотних коштів у 2015 році «Укрспирт» не використав банківських кредитів. За підсумками 9 місяців 2015 валовий прибуток склав 439,3 млн грн, що на 20,2 млн грн (або на 5%) перевищує результати за 9 місяців 2014 року.

Разом з тим, за інформацією Державної фінансової інспекції України, встановлено численні зловживання в спиртовій галузі, через які необґрунтовано витрачені кошти на суму понад 2,3 млрд грн і, як наслідок, завдано збитків на суму понад 830 млн гривень. Матеріали цієї ревізії в липні 2015 року передано в Генеральну прокуратуру.

Крім того, ДП «Укрспирт» входить до Переліку об'єктів права державної власності, що не підлягають приватизації.

У Верховній Раді вже зареєстрований законопроект, яким підприємство пропонується виключити із зазначеного переліку.

«Але на сьогодні в колах фахівців немає спільної думки щодо подальшого функціонування підприємства «Укрспирт», тому його стратегія розвитку повинна базуватися на чіткому фінансово-економічному аналізі», - вважають в парламенті.

За інформацією Мінагропроду, контролюючими органами до ДП «Укрспирт» висуваються вимоги на загальну суму 1,476 млрд грн.

«У ДП «Укрспирт» відсутні фінансові можливості для погашення зазначених грошових зобов'язань, а стягнення їх в примусовому порядку відкриє прямий шлях до банкрутства підприємства, оскільки розмір нарахованих фіскальною службою санкцій та податкових зобов'язань багаторазово перевищує сукупну вартість активів підприємства», - констатували в Міністерстві.

Нагадаємо, Міністерство аграрної політики вже кілька разів оголошувало конкурс на посаду глави «Укрспирту». У грудні 2015 року конкурсна комісія відібрала чотирьох претендентів на посаду директора «Укрспирту», однак пізніше було прийнято рішення про зміну процедури відбору кандидатів, тому відбір кандидатів буде проведено повторно.

Коментарі
Додати коментар