До новин

Висновки перевірки НБУ щодо банку РВС незаконні, - суд

03 березня, 2016
Банкрутство фінустанов
Висновки перевірки НБУ щодо банку РВС незаконні, - суд

Київський апеляційний адміністративний суд 24 лютого 2016 року підтвердив, що результати інспекційної перевірки банку РВС (Омега Банк), в результаті якої виявилося, що банк не привів свою діяльність у відповідність до вимог регулятора щодо нормативів капіталу, є незаконними.

Про це йдеться у відповідній судовій ухвалі по справі № 826/23442/15, повідомляє інформаційний портал Банкрутство & Ліквідація.

РВС Банк, що належить Українській бізнес групі, є перехідним банком, створеним на базі збанкрутілого Омега Банку.

Минулого року «Українська бізнес група» придбала у Фонду гарантування вкладів фізосіб РВС Банк.

У вересні 2015 року регулятор провів в ньому перевірку за результатами якої ФГВФО мав намір запропонувати Нацбанку ліквідувати РВС Банк. Тоді «Українська бізнес група» подала до суду і домоглася рішення про заборону ліквідації банку.

Окружний адмінсуд Києва 11 грудня 2015 року визнав протиправними дії НБУ під час здійснення перевірки перехідного РВС Банку, які виявилися під час складання та направлення за її підсумками звіту про результати перевірки банку.

Визнаний протиправним і скасований звіт про результати перевірки РВС Банку, оформлений і спрямований листом НБУ від 18 вересня 2015 року № 21-00006/67106/БТ.

У Нацбанку не погодилися з таким рішенням і подали апеляцію. Регулятор вважав, що банк не дотримується значення нормативу мінімального розміру регулятивного капіталу через необхідність формування резервів за активними операціями.

Проте у банку заперечили, оскільки перехідний банк отримав частину субординованого боргу Обега Банку в розмірі 210,1 млн гривень за основною сумою боргу і 5 млн грн з нарахованих витрат за субординованим боргом. Нацбанк дозволив зарахувати ці кошти до капіталу РВС Банку.

«Це свідчить про необґрунтованість висновків інспекційної перевірки НБУ про недотримання нормативів капіталу, оскільки з урахуванням субординованого боргу регулятивний капітал банку збільшується на 84 млн гривень", - йдеться в судовій ухвалі.

В результаті апеляцію НБУ програв.

Коментарі
Додати коментар