До новин

Суд визнав НБУ винним у банкрутстві Укргазпромбанку

23 березня, 2016
Резонансні справи
Суд визнав НБУ винним у банкрутстві Укргазпромбанку

Окружний адміністративний суд Києва 14 березня 2016 року визнав протиправною бездіяльність регулятора щодо Укргазпромбанку, в результаті чого він був визнаний неплатоспроможним і наразі знаходиться в процесі ліквідації.

Про це йдеться у відповідній судовій постанові у справі № 826/26255/15, повідомляє інформаційний портал Банкрутство & Ліквідація.

Позовна заява до Нацбанку була подана товариством «Торговий дім «Санко».

Позивач просив суд визнати протиправною бездіяльність НБУ щодо невжиття адекватних, негайних та рішучих дій, неприйняття своєчасно рішення про застосування адекватного заходу впливу до Укргазпромбанку.

Як випливає з матеріалів справи, у серпні 2014 року «Санко» відкрив у банку поточний рахунок, витратні транзакції за яким з 9 по 23 лютого 2015 року «Укргазпромбанк» не провів.

У квітні до банку увійшов тимчасовий адміністратор, а у вересні фінустанову відправили на ліквідацію. 16 жовтня компанія «Торговий дім «Санко» звернулася до ФГВФО із заявкою про визнання себе кредитором. Відповідь компанія не отримала, тому подала до суду.

Суд вирішив, що з жовтня 2014 року по квітень 2015 року регулятор не вжив необхідних заходів впливу з метою недопущення погіршення фінансового становища Укргазпромбанку.

Проте Нацбанк зазначив, що застосування заходів впливу до банку є його правом, а не обов'язком.

Але суд став на сторону позивача і задовольнив його вимоги в повному обсязі: бездіяльність НБУ в періоди з серпня 2011 року по вересень 2014 року та з листопада 2014 року по квітень 2015 року щодо невжиття заходів впливу до Укргазпромбанку визнана протиправною.

Крім того, суд стягнув на користь «Санко» понесені витрати по сплаті судового збору у розмірі 4,134 тис гривень за рахунок бюджетних асигнувань Нацбанку.

Нагадаємо, рішення про ліквідацію Укргазпромбанку регулятор прийняв 14 вересня 2015 року.

Коментарі
Додати коментар