До новин

Банк «Хрещатик» визнано неплатоспроможним

06 квітня, 2016
Банкрутство фінустанов
Банк «Хрещатик» визнано неплатоспроможним

Правління Національного банку України прийняло рішення віднести банк «Хрещатик» до категорії неплатоспроможних.

Про це інформаційному порталу Банкрутство & Ліквідація повідомили у прес-службі НБУ.

Причиною такого рішення регулятора стало те, що до 1 квітня акціонери банку повинні були подати план поліпшення якості активів та збільшення капіталу. Але досягти цього не вдалося.

«Ми поінформували акціонерів про те, що ситуація в банку погіршилася, але реальних пропозицій про відновлення платоспроможності не надійшло», - заявила заступник голови НБУ Катерина Рожкова.

З минулого тижня банк має проблеми з видачею коштів.

Фінустанова отримала від регулятора тимчасову адміністрацію.

Збиток банку «Хрещатик» у 2015 році склав 1,162 млрд гривень. Фінустанова потребує докапіталізації - згідно з протоколом зборів акціонерів банку від 18 березня поточного року, за результатами стрес-тестування банку необхідна докапіталізація, на 1 травня 2016 року - на 600 млн грн, на 1 жовтня 2016 року — на 400 млн грн, на 1 червня 2017 року — на 250 млн грн з метою приведення у відповідність нормативів капіталу.

«Минулого тижня ряд підприємств, пов'язаних з акціонерами, перейшли з банку «Хрещатик» на обслуговування в інші банки», - додала Рожкова.

Нагадаємо, раніше Київська міська рада погодила докапіталізацію банку Хрещатик на 100 млн грн. Проте ця сума мала надійти до капіталу банку після аналогічної дії з боку мажоритарних акціонерів, які не виконали своєї частини домовленості.

Банк «Хрещатик» заснований в 1993 році. Його найбільшими акціонерами до початку січня 2015 року були ТОВ «КФ Укрфінком» (37,4427%), Головне фінансове управління Київської міськдержадміністрації (24,9397%), ТОВ «Маркет Інвест Груп» (21,032%).

За розміром загальних активів станом на 1 січня 2015 року банк Хрещатик (9,044 млрд грн) займав 25-те місце серед 158 українських банків.

На даний момент, згідно з даними про структуру власності банку на його сайті, ключовими власниками фінустанови є громадянин України Андрій Іванов з часткою 37%, Київська міськдержадміністрація з часткою 25%, громадянин Австрії Микола Солдатенко із часткою 24%.

Коментарі
Додати коментар