До новин

Суд знову перевів 214 мільйонів «Укргазвидобування» на VIP-вкладників Дельта Банку

25 квітня, 2016
Резонансні справи
Суд знову перевів 214 мільйонів «Укргазвидобування» на VIP-вкладників Дельта Банку

Суд за нововиявленими обставинами відмовив у позові про стягнення 214,02 млн грн з ПАТ «Укргазвидобування» на користь ПАТ «Дельта Банк».

Про це йдеться у рішенні Господарського суду Києва від 11 квітня, повідомляє інформаційний портал Банкрутство & Ліквідація із посиланням на «Наші гроші».

19 серпня 2015 року суд прийняв рішення про стягнення зазначеної суми на користь «Дельта Банку». 15 березня цього року це рішення було підтверджене у Вищому господарському суді.

Сума включає заборгованість по кредиту «Укргазвидобування» на 150 млн грн, а також відсотки і штрафні санкції.

Після визнання Дельта Банку проблемним він уклав договори поруки по кредиту «Укргазвидобування» з десятьма фізособами, які мали багатомільйонні вклади в банку. Цим самим погашення кредиту держкомпанії було переведено на фізосіб-поручителів, які отримали право стягнення коштів з «Укргазвидобування», замість банкрутуйочого Дельта Банку.

У березні 2015 року «Дельта Банк» визнаний неплатоспроможним. Після введення в банк тимчасової адміністрації договори поруки були визнані нікчемними.

30 грудня Окружний адмінсуд м.Києва скасував рішення Фонду гарантування вкладів фізосіб про визнання договорів поруки нікчемними. 1 березня Фонд гарантування вкладів програв апеляцію на рішення Окружного адмінсуду.

Саме факт скасування рішення ФГВ розглядався судом в якості нововиявленої обставини. Суд вирішив, що рішення Окружного адмінсуду Києва свідчить про відповідність договорів поруки обмеженням і нормативам Національного банку.

Відомо, що Фонд гарантування вкладів подав касаційну скаргу на рішення Окружного адмінсуду Києва у Вищий адмінсуд. Час розгляду скарги поки невідомий.

У списку з 10 осіб, на яких Дельта Банк перевів борг «Укргазвидобування» були екс-член наглядової ради Нацбанку Олександр Біланенко, син екс-міністра юстиції Максим Лавринович (відступив право вимоги деякому Андрію Морозу), Ігор Шаповалов – син екс-замголови Національного банку Анатолія Шаповалова (2005-2010 рр.), Ірина Заярнюк – колишня в.о. голови і замголова правління «Дельта Банку» (2014 року).

Як раніше повідомляв інформпортал Банкрутство & Ліквідація, Тарута просить перевірити керівництво Дельта Банку через виведення з нього півмільярда доларів.

Коментарі
Додати коментар