До новин

Ліквідація «Укрнафти» нанесе шкоду державі, - Коболев

24 травня, 2016
Ліквідація
Ліквідація «Укрнафти» нанесе шкоду державі, - Коболев

Ліквідацію «Укрнафти», швидше за все, законно зробити неможливо, крім того, це принесе велику шкоду як для самої компанії, так і для держави і для галузі.

Про це в інтерв'ю DT.UA заявив голова наглядової ради ПАТ «Укрнафта», який також є головою правління НАК «Нафтогаз України», Андрій Коболєв, повідомляє інформаційний портал Банкрутство & Ліквідація.

«Є два варіанти, які розглядалися на різних нарадах: з одного боку — це санація, з іншого — ліквідація компанії. У разі ліквідації компанії наш юридичний аналіз показує, що є багато законодавчих моментів, які говорять, що, швидше за все, законно це зробити неможливо. А з огляду на успішність групи «Приват» в українському правовому полі, я думаю, що вони доводитимуть, що це незаконна процедура. Друге — збитки як для самої компанії, так і для держави, і для галузі будуть дуже великими», - заявив він.

Коболєв зазначив, що головна ідея процедури санації — це насамперед створити план дій, який повинен бути розрахований на термін не більше 12 місяців.

«Є певні параметри санації, які чітко покажуть, як компанія повинна виходити з цієї кризи. Цей план також відповідає на запитання, чи здатний нинішній менеджмент вивести компанію з кризи. План санації також має відповісти на запитання, що відбуватиметься з накопиченими боргами компанії перед кредиторами», - заявив Коболєв. «А головний борг, про який ми говоримо, це борг за податками, на який нараховується дуже висока пеня в розмірі 120% облікової ставки НБУ (за останній рік вона змінювалася від 36 до 23%), плюс штрафи. Компанія з таким боргом, з такою ставкою пені і штрафів, які зараз нараховуються при цінах на нафту близько 40 дол., за попередніми розрахунками, зможе обслуговувати борг, але не зможе його гасити. Це неприйнятно. Тому для компанії процес санації — це можливість, якщо з цією позицією погодиться податкова інспекція як головний кредитор, зупинити нарахування пені і штрафів», - пояснив він.

За словами Коболєва, важливим моментом в плані санації є те, що цей процес не передбачає прощення чого-небудь кому-небудь. «Навпаки, план передбачає дії зі стягнення всіх боргів, які об'єкту санації винні дебітори. У цьому процесі, як ми припускаємо, міноритарні акціонери природно наполягатимуть на неврегульованому питанні газу між «Укрнафтою» і «Нафтогазом». Ми, зі свого боку, наполягатимемо на питаннях, пов'язаних із поверненням дебіторської заборгованості структурами, які працюють з «Укрнафтою», хоч би кому вони належали», - заявив Коболєв.

Як раніше повідомляв інформпортал Банкрутство & Ліквідація, засідання наглядової ради «Укрнафти» щодо санації знову перенесли.

Коментарі
Додати коментар