До новин

Агія Загребельська: Навіть представники ринку ритуальних послуг були стриманіше

26 травня, 2016
Резонансні справи
Агія Загребельська: Навіть представники ринку ритуальних послуг були стриманіше

В Антимонопольному комітеті України відбулася робоча зустріч на тему «Забезпечення конкуренції на ринках реалізації арештованого майна та продажу майна неплатоспроможних банків». В процесі проведення заходу державний уповноважений Антимонопольного комітету України Агія Загребельська охрестила його «війною двох світів».

Про це повідомляє кореспондент інформаційного порталу Банкрутство & Ліквідація.

Захід зібрав під дахом Антимонопольного комітету України представників Міністерства юстиції України, Фонду гарантування вкладів фізичних осіб, ДП «СЕТАМ», учасників ринків з реалізації арештованого майна та майна неплатоспроможних банків.

Відкриваючи роботу засідання, державний уповноважений АМКУ Агія Загребельська звернулася до його учасників с проханням не перетворювати робочу зустріч в шоу і залишатися в межах фахової дискусії.

Вже десь через годину у Загребельської не витримували нерви: «Ви не перші, кого ми збираємо у цій залі для подібного обговорення. Але с таким стикаюсь уперше. Навіть представники ринку ритуальних послуг були стриманіше під час обговорення. Повторюю - прошу не перетворювати засідання на шоу», - намагалась вгамувати запеклі ораторські бої учасників засідання Агія Загребельська.

А все починалося доволі спокійно з доповіді Галини Верцімахи, начальника відділу ринків адміністративних та загальних послуг Департаменту досліджень і розслідувань ринків невиробничої сфери Антимонопольного комітету України. Вона повідомила, що протягом квітня до їхнього комітету надходили численні скарги від представників електронних торгівельних майданчиків.

«В цих заявах повідомлялося про домінуюче становище ДП «СЕТАМ» на ринках продажу активів банків, які ліквідуються, та арештованого майна шляхом проведення електронних торгів. За повідомленнями таке привілейоване становище державному підприємству було створено штучно Фондом гарантування вкладів фізичних осіб шляхом передачі йому 70% активів банків, які ліквідуються. Тим часом інші електроні торгівельні майданчики фактично не отримують на реалізацію активів банків-банкрутів», - поінформувала Верцімаха.

В. о. генерального директора ДП «СЕТАМ» Віктор Вишньов доповів, що СЕТАМ не є монополістом з продажу активів неплатоспроможних банків, оскільки є лише одним з 32 акредитованих Фондом гарантування вкладів електронних торгівельних майданчиків, які реалізують активи банків-банкрутів.

«Жодних преференцій для нас з боку ФГВФО немає, про що свідчить статистика отриманих для торгів активів. Наразі, розроблена агентська програма, за якою інші учасники ринку отримають можливість підключення до СЕТАМ в якості комерційних агентів», - зазначив він.

Директор асоціації «Електронні та біржові майданчики» Олег Падалко визнав, що ДП «СЕТАМ» зараз не має монопольного становища у сфері продажу активів неплатоспроможних банків, які йому на реалізацію передає Фонд гарантування вкладів. Та цей факт не задовольняє представника бизнес-громадськості. «Але всі ті вислови й натяки виконавчої влади про передачу всього «рефінансу» або всіх активів неплатоспроможних банків до СЕТАМу говорять про те, що цей напрямок діяльності буде монополізовано, й прозорість проведення торгів буде залишатися під великим питанням», - наголосив він.

Голова всеукраїнського молодіжного об’єднання підтримки вітчизняного виробника «Альтернатива» Олексій Артемчук висловив здивування тим фактом, що електроні торгівельні біржі не працюють над покращенням власних пропозицій, аби залишатися конкурентноздатними.

Натомість директор філії ТБ «Електронні торги України» в місті Києві Ірина Сербін була категорична в своїх висновках – в наявності порушення закону України «Про захист економічної конкуренції». Вона вважає, що Фонд гарантування вкладів «підграє» СЕТАМу та віддає йому на продаж левову частку активів неплатоспроможних банків.

А радник директора ТОВ «Хабід Україна», колишній керівник СЕТАМу Леонід Богданов взагалі заявив, що він породив монстра. «Саме я очолював СЕТАМ, коли його було створено. Я зараз вважаю, що обрано хибний шлях і треба виправляти ситуацію», - заявив він.

Атмосфера в залі засідань розігрілася до межі. Дещо втамував гарячі дискусії та взаємні звинувачення учасників робочої групи виступ представника ФГВ - директора департаменту консолідованого продажу та управління активами Юлії Берещенко.

За її словами, вони не будуть припиняти посилення вимог до торгівельних майданчиків, які претендують продавати їхні лоти – активи банків-банкрутів. Навіть навпаки, тому що багато хто з організаторів торгів має ознаки фіктивності.

«Особисто я у ході розгляду скарг дзвонила на біржі, які вказані на їхніх бланках. Телефони були або недійсними, або переключалися на мобільний. Коли я запитувала, чи можу під’їхати до них в офіс, щоб завезти документи, мені відповідали, що сьогодні в офісі нікого немає. Коли ми намагалися зняти лот з аукціону і для цього завезти офіційний лист з банку у приміщення цієї біржі, там нікого не було а "Укрпошта" офіційно повертала кореспонденцію», - розповіла Берещенко.

Також у директора департаменту консолідованого продажу та управління активами Фонду гарантування вкладів фізичних осіб виникає багато запитань до електронних організаторів торгів щодо виникнення конфлікту інтересів підчас їхньої роботи.

«Одні й ті ж самі юридичні особи з тими ж самими назвами у мене проходять як незалежні оцінювачі, а потім як організатори торгів цих же активів. Вибачте, я довгий час працювала на Заході, і для мене це прямий конфлікт інтересів. Я не розумію, як ця ситуація виникає», - наголосила Берещенко.

Крім того, представник ФГВ розповіла учасникам збрів, на які махінації зараз йдуть організатори торгів.

«Тільки за останній тиждень я стикалася з ситуаціями, коли торги відмінялися з причини DDoS-атак. Коли учаснику, який зареєструвався на торгах, повертали гарантійний внесок як помилковий банківський переказ за півгодини до завершення реєстрації на участь у торгах. Коли організатори торгів виписували платіжку на свідомо невірну суму, щоб у подальшому не зареєструвати учасника на торгах. Коли вже в процесі торгів одного з учасників блокували, щоб не дозволити йому зробити другу й третю ставки, та інші випадки», - повідомила Юлія Берещенко.

Наразі, державний уповноважений Антимонопольного комітету України Агія Загребельська пообіцяла детально розглянути усі матеріали, які по цій справі надійдуть від учасників ринку та державних органів та установ.

«Якщо ми будемо отримувати від вас якісну та повну інформацію, то я можу сказати, що в серпні ми зможемо завершити дослідження по цій справі та винести своє рішення», - резюмувала Агія Загребельська.

 

Коментарі
Додати коментар