До новин

Договір про $3 млрд позики недійсний, - відповідь України в суді щодо боргу Януковича

30 травня, 2016
Борги
Договір про $3 млрд позики недійсний, - відповідь України в суді щодо боргу Януковича

У п'ятницю 27 травня 2016 року Україна подала до Високого суду Англії заперечення проти позову, із яким компанія The Law Debenture Trust Corporation PLC звернулася проти України у лютому 2016 року.

Про це йдеться у спільній заяві Мінфіну та МЗС України, повідомляє інформпортал Банкрутство & Ліквідація.

«Позивач є довірчим управителем (трасті) згідно із документом, який передбачав надання Росією Україні запозичень у розмірі 3 млрд доларів, укладання якого було результатом домовленостей, досягнутих урядом колишнього президента Януковича у грудні 2013 року з РФ», - йдеться у заяві.

Згідно з повідомленням, заперечення України проти позову обґрунтовують, що договір щодо запозичень є недійсним та таким, що не підлягає примусовому виконанню.

«Україна має намір рішуче захищати свою позицію у цій справі, і такий захист є одним із елементів більш масштабної юридичної стратегії, спрямованої на притягнення Росії до відповідальності за агресію та інші протиправні дії щодо України, включаючи незаконну окупацію Кримського півострова», - наголошується у спільній заяві.

З цього моменту у Росії є 21 день для того, щоб надіслати Україні у відповідь пакет документів зі своєю юридичною позицією. Подібний обмін передбачений судовою процедурою. Росія може попросити про додатковий час для розгляду надісланих Україною документів.

Як випливає з документів, які є у розпорядженні «Економічної правди», Україна визначила чотири лінії захисту.

Перша, пов'язана з особливостями процесу прийняття рішення і оформленням емісії. Мова про те, що випуск був оформлений з порушенням українського права.

На цій підставі українська сторона вважає, що таке запозичення було незаконним і договір про емісію може бути анульований. Емісія оформлялася в поспіху, часу на оформлення кредиту було мало.

Процедура оформлення емісії не була дотримана. Коли гроші надійшли на рахунок казначейства, мало місце перевищення запланованого граничного розміру держборгу.

Друга лінія захисту позначена терміном «duress». В юридичній практиці він означає наступне: якщо одна сторона контракту чинить незаконний тиск або дію відносно іншої, то це призводить до неможливості виконання стороною, яка опинилася під тиском, умов контракту.

У цій частині йдеться про те, що на Україну чинився публічний тиск, в тому числі радником президента Росії Сергієм Глазьєвим. Ще до дати, коли Україна планувала підписати угоду про Асоціацію з ЄС, Глазьєв публічно говорив про можливу реакцію РФ, якщо Україна підпише Угоду з ЄС.

Третя лінія стосується «умов між рядків» - того, що могло матися на увазі, але не було прописано в контракті.

В української сторони, є підстави вважати, що отримання цих грошей дало можливість НАК «Нафтогаз України» погасити борги перед «Газпромом» за поставлений газ.

Четверта лінія стосується контрзаходів (англ. сountermeasures). У ній, грунтуючись на механізмах міжнародного права, говориться про те, що сторона, яка опинилася під тиском, може вживати заходи у відповідь.

Нагадаємо, 17 лютого Росія подала на Україну до Високого Лондонського суду для стягнення з України боргу в 3 млрд доларів.

Високий Лондонський суд не розглядає спори між країнами. У зв'язку з цим юридично Україна судиться ні з державою РФ, а з довірчим радником (Trustee) - окремою юридичною особою The Law Debenture Trust Corporation PLC, яка представляє інтереси власників бондів, в тому числі РФ.

Як відомо, цю суму уряд Азарова взяв у Росії в борг в кінці 2013 року. У 2015 році Україна реструктурувала всі свої борги крім цього, оскільки Росія відмовилася вести відповідні переговори.

Як раніше повідомляв інформпортал Банкрутство & Ліквідація, РФ вимагатиме включити умову погашення боргу Януковича в допомогу МВФ Україні.

Коментарі
Додати коментар