До новин

НБУ «переписав» структуру власності банку «Михайлівський»

31 травня, 2016
Банкрутство фінустанов
НБУ «переписав» структуру власності банку «Михайлівський»

НБУ на офіційному сайті опублікував оновлену структуру власності банку «Михайлівський» - станом на 19 травня, відповідно до якої серед бенефіціарів цієї фінустанови немає Віктора Поліщука - співвласника «Ельдорадо», бізнес-центру «Гуллівер»; його дружина - нібито племінниця дружини російського прем`єра Медведєва; він вважався близьким до «Сім`ї».

Про це повідомляє інформаційний портал Банкрутство & Ліквідація із посиланням на Finbalance.

Нагадаємо, в офіційному повідомленні НБУ від 23 травня про визнання банку «Михайлівський» неплатоспроможним констатувалося, що «станом на 23 травня 2016 року 100% акцій банку належить ТОВ «Екосіпан», 92,5% якого належить Віктору Поліщуку, 3,9% - Ігорю Дорошенку та 3% - Віктору Єрасову».

Того ж таки 23 травня на сайті банку «Михайлівський» була оприлюднена заява, що «19 травня 2016 року відбулися зміни у структурі власності ТОВ «Екосіпан», якому належить 100% акцій ПАТ «Банк Михайлівський». Власник істотної участі Віктор Поліщук продав належну йому частку в статутному капіталі ТОВ «Екосіпан» у розмірі 92,501% на користь групи інвесторів – фізичних осіб. Внаслідок такого придбання жодний з інвесторів не отримав істотної участі в ПАТ «Банк Михайлівський «. Відповідно до норм чинного законодавства був проінформований НБУ.

За даними держреєстру станом на 18.05.2016 перелік засновників ТОВ «Екосіпан» був таким:

- Поліщук Віктор Степанович (внесок до статутного фонду - 464,75 млн грн);

- Дорошенко Ігор Вікторович (19,59 млн грн);

- Єрасов Віктор Володимирович (15,07 млн грн);

- Шастун Василь Федорович (3,01 млн грн).

Експерти пов`язують зміни в структурі власності банку «Михайлівський» перед визнанням його неплатоспроможним у т.ч. зі спробою Віктора Поліщука убезпечитися від судових претензій з боку НБУ та Фонду гарантування, які можуть (могли б) виникнути, з огляду на банкрутство «Михайлівського» та очікувані виплати компенсацій вкладникам.

Про дивні судові дискусії банку з НБУ - тут.

Неофіційну інформацію газети «Дзеркало тижня» про реструктуризацію Ощадбанком мільярдних боргів компаній, нібито пов`язаних з Віктором Поліщуком див. тут.

Про судовий спір ліквідатора банку «Фінанси та кредит» на 1,4 млрд грн з компаніями, які пов`язують у т.ч. з В. Поліщуком, читайте тут.

На фоні неофіційних даних про ймовірне об’єднання банку «Михайлівський» та «Платинум Банку» (який сам перебуває навряд чи в «оптимальній кондиції»; неофіційно вплив на фінустанову приписують одеським бізнесменам Б. Кауфману й О. Грановському, які ніби були «не чужими» для «Сім`ї», як і В. Поліщук) в п’ятницю 20 травня «Платинум Банку» повідомив, що Ігор Дорошенко - який 18 травня був звільнений з посади глави правління банку «Михайлівський» за його заявою - призначений головним виконавчим директором холдингу PT Platinum Public Limited – компанії-власниці 100% акцій «Платинум Банку».

Звернемо увагу, що на 18 травня частка Ігоря Дорошенка в статутному фонді ТОВ «Екосіпан» становила 3,9%, тоді як на 19 травня (за оновлениим даними НБУ) - вже 9,01%.

У Фонді гарантування вкладів давали зрозуміло, що власники коштів, які оформлювали вклади на фінкомпанію «імені» банку «Михайлівський» та незадовго до введення тимчасової адміністрації були переведені на баланс банку «Михайлівський», можуть не отримати компенсації від Фонду.

Крім того, у Фонді гарантування наголошували, що вважають нікчемними угоди з продажу портфелю банку «Михайлівський» майже з 111 тисяч споживчих кредитів на 682 млн грн. для низки фінкомпаній. Також у ФГВФО закликали позичальників здійснювати платежі саме на рахунки банку.

За даними ЗМІ, ще до визнання банку «Михайлівський» неплатоспроможним його позичальникам почали видавати реквізити, зокрема, ТОВ «Фінансова компанія «Фагор»«. «За твердженням працівників банку, компанія викупила кредитний портфель банку, і погашати заборгованість тепер треба на її рахунок. Розрахунковий рахунок ТОВ «Фагор» відкритий в банку Платинум», - констатували журналісти.

За даними держреєстру юросіб та фізосіб-підприємців, засновник ТОВ «Фінансова компанія «Фагор» (статутний капітал – 7 млн грн) - ТОВ «Саблет», засновником якого є саме ж ТОВ «Фінансова компанія «Фагор» (внесок до статутного капіталу 6 999 300 грн) та Мальшакова Олена Геннадіївна (внесок до статутного фонду – 700 грн). Мальшакова О.Г. значиться також як кінцевий бенефіціар ТОВ «Саблет».

На одному із сайтів працевлаштування 07.08.2015 було опубліковане резюме особи з таким же прізвищем, ім`ям та по батькові, яка претендує на посаду «начальник відділу бек-офісу банку/головний спеціаліст». Має досвід роботи в «Реал Банку», банку «Надра», Кредитпромбанку, «Дельта Банку» (всі на ліквідації).

До речі, ТОВ «Фінансова компанія «Фагор» було зареєстроване 29.12.2015. Нагадаємо, в офіційній заяві НБУ щодо визнання банку «Михайлівський» неплатоспроможним констатувалося, що «Михайлівський» був визнаний проблемним 23 грудня.

Коментарі
Додати коментар