До новин

Українські біржі бояться закриття через лобіювання американських конкурентів

09 червня, 2016
Ліквідація
Українські біржі бояться закриття через лобіювання американських конкурентів

Приватні електронні біржі, акредитовані Фондом гарантування вкладів фізосіб на продаж активів ліквідованих банків, вимагають створити робочу групу, яка розробить критерії для нової акредитації бірж, а також включити в цю групу всі приватні майданчики, які мають право реалізації активів банків.

Про це йдеться у зверненні, підписаному керівниками 7 бірж, повідомляє інформаційний портал Банкрутство & Ліквідація із посиланням на UBR.

Звернення підписане такими майданчиками:  УКГ-Моніторинг, Полонекс, Статус Експерт, Електронні торги України, ІННЕКС, Українська Універсальна Біржа та Українська Товарно-сировинна біржа.

Також про готовність включитися в процес розробки критеріїв відбору торгуючих організацій заявили три асоціації бірж: Асоціація «Біржові та електронні майданчики», «Союз бірж України», а також «Професійні учасники товарно-сировинного ринку».

«За нашою інформацією, в червні ФГВФО, а саме так званий Консолідований офіс Фонду на чолі з Юлією Берещенко, повинен провести конкурс з відбору майданчиків, які отримають право реалізовувати активи неплатоспроможних банків. Критеріїв, за якими відбиратимуть майданчики, немає досі. Хоча рішення Фонду № 434, згідно з яким вони повинні бути розроблені, було прийнято два з половиною місяці тому. Можливо, ці критерії існують в голові у глави консолідованого офісу Юлії Берещенко. Але вона жодного разу не зверталася ні до однієї з відомих мені майданчиків, ні до однієї асоціації з пропозицією спільно розробити критерії відбору бірж на новому конкурсі. Та що там розробити! Від Фонду не було пропозицій навіть обговорити ці критерії. А всі пропозиції і усні вимоги підключити приватний бізнес до розробки критеріїв — відкидалися», — заявив директор Асоціації «Біржові та електронні майданчики» Олег Падалка.

І зазначив, що електронні біржі наполягають на тому, щоб їх підключили до процесу розробки критеріїв для нового конкурсу. В іншому випадку гарантує ФГВФО судове оскарження рішення Фонду з новими вимогами.

«У Консолідованому офісі не чують український бізнес, і уникають будь-якого конструктивного діалогу. Ми здогадуємося — це відбувається, тому що комусь дуже хочеться завести в Україну іноземні майданчики, і закрити українські. Так от, все, що відбувається сьогодні в Консолідованому офісі — безпосередньо б’є по іміджу Нацбанку, особисто Валерії Гонтарєвої і президента Петра Порошенка. Ці люди мають всі важелі впливу на ситуацію, і ніяк їх не використовують», — підкреслив Падалка.

І додав, що Асоціація докладе всі зусилля, щоб не допустити створення ні монопольних, ні ексклюзивних умов роботи на українському ринку жодному з його гравців.

Як раніше повідомляв інформпортал Банкрутство & Ліквідація, активи банків-банкрутів продаватимуть американські біржі.

Коментарі
Додати коментар