До новин

Відродженню «Океану» заважають люди «Газпрому», - арбітражний керуючий

17 серпня, 2016
Резонансні справи
Відродженню «Океану» заважають люди «Газпрому», - арбітражний керуючий

Перезавантаження Миколаївського суднобудівного заводу «Океан» зривають особи, які можуть бути пов'язані з російським «Газпромом».

Про це інформаційному порталу Банкрутство & Ліквідація повідомила арбітражний керуючий, ліквідатор підприємства Ірина Сербін.

За її словами, справу цих осіб на вимогу трудового колективу і арбітражного керуючого вже розглядає прокуратура.

«Завод «Океан» стоїть на порозі свого відродження. У найближчі дні може бути прийняте рішення про продаж МСЗ «Океан» як цілісного майнового комплексу - зі збереженням профілю діяльності підприємства. Це буде означати, що Завод отримає нового власника, який вдихне в нього життя. Мені відомо, що МСЗ «Океан» вже сьогодні цікавляться світові суднобудівні холдинги. Завод потрібен їм, щоб виробляти і ремонтувати суду різного класу. Це шанс для Миколаєва та всієї країни», - заявила Ірина Сербін.

Вона уточнила, що 19 серпня відбудеться перше засідання комітету кредиторів ПАТ «МСЗ Океан», на якому і може бути прийнято рішення про продаж Заводу з метою погашення вимог кредиторів.

«Моїм завданням як ліквідатора буде забезпечити максимально прозорий продаж МСЗ Океан. Щоб у торгах змогли взяти участь всі потенційні інвестори. Тільки так буде сформована ринкова ціна цілісного майнового комплексу МСЗ», - заявила Ірина Сербін.

У той же час вона повідомила, що низка осіб роблять спроби в судовому порядку вплинути на процедуру ліквідації ПАТ «МСЗ Океан». Зокрема, за словами Сербін, мова йде про сімох фізичних осіб, які заявили сумнівні претензії до ПАТ.

«Семеро осіб, ймовірно, вирішили скористатися плутаниною, яка панувала на заводі останні роки. І зажадали, щоб їх включили в реєстр кредиторів. Нібито вони колись працювали на заводі. Але ніхто з опитаних мною співробітників «Океану» ніколи не бачив цих осіб на заводі. Більш того, вони надали сумнівні документи про своє нібито працевлаштування. Зрозуміло, я відмовила включенню вимог цих осіб до реєстру кредиторів ПАТ. Тільки уявіть - при середній зарплаті співробітникам заводу в 2,5 тис. грн ці особи вимагали, щоб їм виплатили гроші, виходячи з розміру окладу від 30 до 108 тис. грн на місяць. Спільно вони вимагали виплатити їм близько 4,5 млн грн. Тепер ці 4,5 млн грн зможуть піти працівникам МСЗ, які справді присвятили заводу своє життя», - пояснила ліквідатор.

Також Ірина Сербін заявила, що під час розгляду реєстру кредиторів в червні 2016 р. з ініціативи та за підтримки трудового колективу ПАТ «МСЗ Океан» вона звернулася до господарського суду Миколаївської області з клопотанням про передачу заяви проти даних осіб в прокуратуру Миколаївської області.

За її словами, госпсуд Миколаївської області задовольнив клопотання і направив заяву про вчинення кримінального злочину згаданими особами в прокуратуру Миколаївської області. Мається на увазі, що сім осіб вчинили дії, які можуть кваліфікуватися за ч. 2 ст. 15 і ч. 4 ст. 190 Кримінального кодексу України (замах і шахрайство в особливо великих розмірах). Також Сербін відзначає, що з проханням передати матеріали по сімом сумнівним «співробітникам» суд просив трудовий колектив письмовим зверненням.

В подальшому, розповідає ліквідатор, дані особи погрожували завдати їй тілесні ушкодження, а також намагалися зірвати збори кредиторів ПАТ «МСЗ Океан», які, не дивлячись на ці спроби, відбулося 27 липня 2016 р. Арбітражний керуючий забезпечила проведення даного заходу. До забезпечення порядку було залучено правоохоронні органи. Збори кредиторів пройшли максимально відкрито і в повній відповідності з вимогами закону. На цих зборах було обрано представницький орган ПАТ «МСЗ Океан» - комітет кредиторів. Комітет кредиторів у подальшому буде приймати рішення про хід ліквідаційної процедури.

Ірина Сербін також заявила, що їй вдалося виключити з реєстру кредиторів необгрунтовані вимоги одного з колишніх керівників ПАТ, екс-першого заступника голови Миколаївської ОДА Миколи Романчука (затриманого 3 червня 2016 р. за отримання хабара в розмірі 90 тис. доларів).

За її словами, ще до затримання Романчука Корабельний суд Миколаєва відмовив йому в його претензії по заробітній платі до заводу. Романчук вимагав визнати, що ПАТ винно йому понад 6 мільйонів гривень. Є підстави вважати, що вимоги Романчука грунтувалися також на підроблених документах.

«Ми успішно провели збори трудового колективу. Мені вдалося не просто знайти спільну мову із співробітниками заводу, а й заручитися їхньою всебічною підтримкою. Вперше за всю історію заводу до державного архіву були передані відомості про виплати на підприємстві, а це питання соціального захисту співробітників «Океану». І єдині, хто чинить перешкоди - ці сім «самозванців». Вони сьогодні розводять буйну діяльність по оскарженню всього, що можна. Щиро сподіваюся, що їхні наміри залишаться поза увагою суду. А самих «самозванців» не залишать без уваги правоохоронні органи. Ними вже цікавляться в прокуратурі. Причому у мене є підстави вважати, що кінцевою метою цієї групи є не стільки отримати незаконну компенсацію, скільки загальмувати процедуру перезавантаження МСЗ «Океан» в інтересах осіб і компаній, пов'язаних з російським «Газпромом», - заявила Ірина Сербін.

Коментарі
Додати коментар