До новин

Рада не прийняла закон про підвищення ефективності банкрутства

08 вересня, 2016
Законодавство
Рада не прийняла закон про підвищення ефективності банкрутства

Верховна Рада не змогла в четвер прийняти законопроект №3132 щодо підвищення ефективності процедур банкрутства та направила його на повторне перше читання.

Про це повідомляє інформаційний портал Банкрутство & Ліквідація.

Спочатку депутати проголосували за розгляд законопроекту за скороченою процедурою, але потім за його прийняття не набралось необхідної кількості голосів. Після цього тільки з другої спроби депутати проголосували за направлення цього законопроекту на повторне друге читання.

На прийняття цього законопроекту дуже сподівалось Міністерство економічного розвитку і торгівлі. За словами заступника міністра Максима Нефьодова, цей законопроект – один із низки законів, спрямованих на дерегуляцію бізнесу.

У пояснювальній записці до законопроекту вказано, що реформа системи банкрутства визначена в Україні як одна з пріоритетних. Під час її реалізації передбачається вдосконалити процедуру банкрутства, зменшити строки провадження у справах про банкрутство; забезпечити істотне поліпшення умов ведення бізнесу в Україні за тими напрямками, що враховуються Світовим банком та Міжнародною фінансовою корпорацією під час складання рейтингу Doing Business, маючи за стратегічну мету входження України до провідної двадцятки країн світу за умовами ведення бізнесу. Також ставиться за мету забезпечити рівні права та можливості для однакового захисту всіма кредиторами боржника своїх законних інтересів у процедурі банкрутства і зменшити можливості зловживань у процедурах банкрутства.

У пояснювальній записці вказано, що існуюче регулювання процедур банкрутства все ще дає боржникам можливість ухилятися від виконання своїх зобов’язань перед кредиторами, процедури банкрутства є надто тривалими та недостатньо ефективними, а процедура продажу майна не завжди дає можливість продавати майно боржника за найвищою ціною та не забезпечує надійної захищеності права власності покупця. «Це робить вітчизняний ринок неконкурентоздатним у глобальній боротьбі за фінансові ресурси, а права кредиторів незахищеними», – сказано в документі.

Автори законопроекту наводять дослідження Світового банку «Ведення бізнесу 2015» (Doing Business 2015), в якому Україна за показником «Врегулювання неплатоспроможності» опустилася  на 1 пункт, посівши 142 місце, хоча у «загальному заліку» суттєво покращила свої показники та перемістилася із 112 на 96 місце, зробивши суттєвий прорив у рейтингу на 16 пунктів. Головними причинами, через які Україна посідає аж 142 місце, є: занадто тривала процедура банкрутства в Україні – 2,9 роки (у Східній Європі та Центральній Азії вона триває 2,3 роки; у розвинених країнах – 1,7 року);

висока вартість процедур банкрутства в Україні – 42% від  вартості майна боржника (Східна Європа та Центральна Азія – 13%; розвинені країни – 8,8%); низька ефективність процедур банкрутства в Україні (індекс стягнення /центи на долар/) – 8,6 (Східна Європа та Центральна Азія – 37,7, а розвинуті країни –71,9).

На думку авторів законопроекту, без підвищення ефективності процедур банкрутства досягнути суттєвіших результатів у покращенні інвестиційної привабливості вітчизняного ринку та забезпечити легкість ведення бізнесу в Україні неможливо.

Коментарі
Додати коментар