До новин

Майно МСЗ «Океан» заарештоване

20 вересня, 2016
Резонансні справи
Майно МСЗ «Океан» заарештоване

Печерський районний суд Києва задовольнив клопотання ГПУ та наклав арешт на цілісний майновий комплекс Публічного акціонерного товариства «Миколаївський суднобудівний завод «Океан».

 Про це йдеться в ухвалі суду від 9 вересня, повідомляє інформаційний портал Банкрутство & Ліквідація з посиланням на Українські Новини.

Згідно з матеріалами справи, Генеральна прокуратура проводить досудове розслідування (від 20 березня 2014 року) стосовно посадових осіб заводу «Океан». Вони підозрюються в тому, що в період 2012-2016 років штучно створили кредиторську заборгованість підприємства, умисно доводячи його до банкрутства, а також заволоділи його майном.

У ході розслідування встановлено, що 14 червня 2012 року невідомі особи уклали від імені підконтрольних їм фірм «Селект» та «Консалтинг-Гамма» договір купівлі-продажу цінних паперів, за яким «Селект» передало у власність «Консалтинг-Гамма» іменні інвестиційні сертифікати інвестфонду «Мегаполіс-Інвест» (від імені та за рахунок якого діяло ТОВ «КУА «Інвестиційний дім «Мегаполіс») у кількості 1,9 млн штук номінальною вартістю 1,9 млрд гривень.

Реальна вартість паперів при цьому була нікчемною, а на рахунках «Консалтинг-Гамма» було недостатньо коштів, встановили слідчі. Для приховання мети укладеного правочину, направленого на заволодіння майном заводу «Океан), «Гамма-Консалтинг» передало фірмі «Селект» фіктивні векселі власної емісії на зазначену вище суму.

Злочинці усвідомлювали, що передані ТОВ «Селект» векселі не будуть оплачені, вважають слідчі.

У липні 2012 року, «Миколаївський суднобудівний завод «Океан», «Консалтинг-Гамма» та «Фінком Трейдинг» уклали договір купівлі-продажу цінних паперів. Відповідно до документа, «Консалтинг-Гамма» передало у власність заводу «Океан» отримані від фірми «Селект» іменні інвестиційні сертифікати інвестфонду «Мегаполіс-Інвест» на загальну суму 1,5 млрд гривень.

Проте оплата за вказаним договором проведена не була, у зв'язку з чим у ПАТ МСЗ «Океан» виникли грошові зобов'язання на вищевказану суму.

Відтак, дана угода носила удаваний характер, оскільки «внаслідок реалізації була створена видимість передачі неіснуючих активів (інвестиційних сертифікатів) від ТОВ «Консалтинг Гамма» до ПАТ МСЗ «Океан»», – зазначено у кримінальному провадженні.

Самі інвестиційні сертифікати, які були предметом договору купівлі - продажу, фактично ТОВ МСЗ «Океан» не передавались.

У результаті в «Океану» виникли штучні грошові зобов'язання в розмірі 1,5 млрд гривень перед «Консалтинг-Гамма».

Рішенням господарського суду від 28 травня 2014 року укладений договір між суднобудівним заводом та «Консалтинг-Гамма» було визнано недійсним.

Постановою Одеського апеляційного господарського суду від 30 вересня вказане рішення залишено без змін.

Постановою Вищого господарського суду України від 23 вересня 2015 року касаційна скарга ТОВ «Консалтинг-Гамма» залишена без задоволення.

При цьому слідство встановило, що госпсуд Миколаївській області включив грошові вимоги ТОВ «Консалтинг-Гамма» на 1,5 млрд грн до реєстру грошових вимог кредиторів.

За клопотанням слідчого Печерський суд Києва 9 вересня задовольнив клопотання ГПУ та наклав арешт на цілісний майновий комплекс Публічного акціонерного товариства «Миколаївський суднобудівний завод «Океан».

Нагадаємо, ПАТ «Океан» (раніше - Wadan Yards Оkean) спеціалізується на виробництві і ремонті контейнеровозів, танкерів, буксирів і барж водотоннажністю до 350 тис. тонн.

Як повідомляв раніше портал Банкрутство & Ліквідація, радник Президента Юрій Бірюков написав на своїй сторінці у ФБ, що Печерський суд Києва відібрав у Новинського Миколаївський суднобудівний завод «Океан». На той час цього судового рішення не було у відкритому доступі, але реакція «Смарт-холдингу», який належить Новинському, була миттєвою – там запевнили, що вже давно не мають стосунку до «Океану». 

Коментарі
Додати коментар