До новин

Арешт майна ПАТ «МСЗ «Океан» незаконний

20 вересня, 2016
Резонансні справи
Арешт майна ПАТ «МСЗ «Океан» незаконний

Голова комітету кредиторів заявив, що рішення Печерського суду - перша ланка в ланцюзі планованого рейдерського захоплення підприємства.

Про це сьогодні повідомив голова комітету кредиторів ПАТ «МСЗ «Океан» Ігор Волошин під час прес-конференції в Києві, повідомляє інформаційний портал Банкрутство & Ліквідація.

«Рішення Печерського суду відкрило шлях до рейдерського захоплення заводу групою осіб, пов'язаних із «Газпромом», колишніх власників підприємства, які з недавнього часу активізували свої дії з перехоплення контролю над підприємством. Зазначимо, що в квітні 2016 року за подібною схемою і теж за участю головного слідчого відділу ГПУ і Печерського суду була здійснена невдала спроба рейдерського захоплення Іллічівського (вже Чорноморського. – Ред.) олійно-жирового комбінату», - заявив Ігор Волошин.

Він пояснив, що в 2010-2011 роках мажоритарним акціонером Заводу (98,7%) була нідерландська компанія «Олімпус Інвестментс 2001» (Британські Віргінські острови), підконтрольна колишньому міністру енергетики РФ і члену ради директорів «Газпрому» Ігорю Юсуфову.

«Є підстави вважати, що компанія «Зонел Інвестментс» (Кіпр) (мажоритарний акціонер Заводу сьогодні) підконтрольна також йому, і акції були перекинуті на нову компанію, тому що «Олімпус Інвестментс 2001» на сьогодні ліквідовано. Саме в цей період топ-менеджментом МСЗ «Океан» якраз були Леонід Шумило та Сергій Копилов. Ми вважаємо, що за нинішньої спробою захоплення стоять саме Копилов і Шумило. Інакше як пояснити, що багатомільйонний актив заводу переданий на відповідальне зберігання пану Шумилу?» - заявив Ігор Волошин.

У свою чергу, ліквідатор ПАТ «МСЗ «Океан» Ірина Сербін заявила, що вважає передачу майна ПАТ «МСЗ «Океан» рішенням Печерського суду на «відповідальне зберігання» Леоніду Шумилу незаконною і юридично необґрунтованою.

«Я була шокована не стільки арештом майна, скільки передачею його на «відповідальне зберігання», причому не важливо навіть, кому. Жодним законом України, в тому числі КПК, взагалі таке «відповідальне зберігання» не передбачено. В процедурі банкрутства майно перебуває в особливому правовому статусі. Накладання будь-яких обтяжень та арештів не допускається. І будь-які дії з майном можливі лише за рішенням суду, який розглядає провадження  у справі про банкрутство. Тобто Господарського суду Миколаївської області. Печерський суд поставив усі сторони справи у певну колізію. Оскільки єдина особа, яка відповідає за збереження майна - визначена Верховною Радою України в Законі «Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом». Ця особа - ліквідатор! І будь-які ухвали Печерського суду таку відповідальність з мене не знімають», - заявила Ірина Сербін.

«Шокує те, що все майно ПАТ було передано на відповідальне зберігання особі, яка, як уже було сказано паном Волошиним - сама доклалася до доведення «Океану» до банкрутства. Це по-перше. А по-друге, ця особа, пан Шумило, є директором ТОВ «Океан-Судоремонт». Так-от, все майно цього ТОВ «Океан-Судоремонт» уже перебуває під арештом. Про це свідчать ось ці витяги з реєстру майнових прав і обтяжень. Передача майна на відповідальне зберігання третій особі – ТОВ «Океан-Судоремонт» – ставить під сумнів збереження ПАТ «МСЗ «Океан» як ЦМК з унікальною технологічною базою.  Я боюся  втратити майно ПАТ «МСЗ «Океан» після такої передачі. Також я переживаю за життя і здоров'я всіх сторін конфлікту, оскільки необдумані кроки будь-якої зі сторін, яка наважиться на отримання контролю над виробничими потужностями підприємства, можуть мати трагічні наслідки», - пояснила Ірина Сербін.

Вона також завила, що вже направила до Київського апеляційного суду апеляційну скаргу на ухвалу Печерського районного суду м. Києва.

«Я жодним чином не заперечую необхідності ретельного розслідування у згаданому кримінальному провадженні. Найголовніше, щоб це провадження було розслідуване у максимально стислі строки, оскільки тривалий арешт рухомого та нерухомого майна однозначно приводить до погіршення його функціонального стану та через деякий час може взагалі перетворити його на металобрухт. Це, у свою чергу, призведе до втрати унікальної виробничої бази. У зв'язку з вищевикладеним я подала апеляційну скаргу на рішення Печерського районного суду. Ось вона. Я прошу скасувати ухвалу, якою було арештовано майно ПАТ «МСЗ «Океан» і передано на зберігання сумнівній особі», - заявила Сербін.

І закликала усіх бажаючих отримати контроль над заводом не вдаватися до силових неправових методів, а взяти участь у відкритих торгах, які відбудуться одразу після розблокування процедури ліквідації ПАТ «МСЗ «Океан».

«Я звертаюся до всіх зацікавлених сторін утриматися від вирішення будь-яких проблем у неправовий спосіб. Не затягувати процедуру банкрутства шляхом зловживання своїми процесуальними правами у кримінальному провадженні. А всіх зацікавлених в отриманні контролю над майном ПАТ «МЗС «Океан» офіційно запрошую взяти участь у відкритих торгах та перемогти ціною!» - закликала Ірина Сербін.

Ігор Волошин підкреслив, що не можна допустити ситуації, за якої майно ПАТ «МСЗ «Океан» перейде на «відповідальне зберігання» до ТОВ «Океан-Судоремонт».

«Є реальний ризик того, що після отримання «на зберігання» у ТОВ «Океан-Судоремонт» все обладнання «Океану» просто здадуть на металобрухт. Оскільки один із видів діяльності цього ТОВ - оптова торгівля металобрухтом», - підсумував Ігор Волошин.

Також категорично проти передачі майна ПАТ «МСЗ «Океан» Леоніду Шумилу висловилися представники трудового колективу заводу. Вони записали відеозвернення, в якому закликали усіх, кого це може стосуватися, не перешкоджати процедурі ліквідації ПАТ «МСЗ «Океан». Це відеозвернення під час прес-конференції продемонстрував голова Комітету кредиторів Ігор Волошин.

«Ми дізналися з інтернету про рішення Печерського суду, яким наш завод заарештували і передали «на зберігання» пану Шумилу. Ми знаємо його, він очолював завод. Це при ньому нам почали затримувати зарплату і перевели на 3-денний робочий тиждень. При ньому почала зриватися нормальна робота підприємства. Ми проти передачі заводу Шумилу. Ми хочемо працювати на суднобудівному заводі й не допустимо дерибану підприємства і його здачу на металобрухт!» - заявили представники трудового колективу.

Як повідомляв раніше портал Банкрутство & Ліквідація,Печерський районний суд Києва задовольнив клопотання ГПУ та наклав арешт на цілісний майновий комплекс Публічного акціонерного товариства «Миколаївський суднобудівний завод «Океан».

Коментарі
Додати коментар