До новин

Нардеп викупив офіс Авант-Банку перед його банкрутством

11 жовтня, 2016
Банкрутство фінустанов
Нардеп викупив офіс Авант-Банку перед його банкрутством

У кінці 2015 року, перед тим, як ПАТ «Авант-Банк» було віднесено до категорії неплатоспроможних, його офісну будівлю викупила фірма народного депутата Олексія Савченка, який раніше сам володів «Авант-Банком».

Про це свідчать дані реєстру прав на нерухоме майно, пишуть «Наші гроші».

Йдеться про будівлю площею 4646 кв.м на виїзді з Києва в напрямку Козина по вул. Плещеєва, 10д. По документах вона значиться як центр сімейного дозвілля.

18 листопада листопада 2015 року її придбало ТОВ «88/99ТЬ», єдиним власником якого є народний депутат від Блоку Петра Порошенка Олексій Савченко. У грудні 2015 р. фірма Савченка передала будинок в іпотеку під 10 млн грн. «Асвіо Банку», який контролюють позафракційний нардеп Олександр Супруненко та його брат В’ячеслав.

Раніше в листопаді 2014 Київрада погодила «Авант-Банку» проект землеустрою для передачі ділянки на Плещеєва, 10д в довгострокову оренду на 15 років для експлуатації офісної будівлі. З відкритих джерел відомо, що тут знаходилась Київська регіональна дирекція «Авант-Банку».

29 січня 2016 р., через два місяці після викупу Савченком будівлі на вул. Плещеєва, 10д, Національний банк визнав «Авант-Банк» неплатоспроможним і ввів тимчасову адміністрацію.

При цьому з’ясувалося, що приблизно за рік до банкрутства «Авант-Банк» отримав майнові права на 455,90 млн грн. від «Дельта Банку». Це сталося за кілька днів до того, як НБУ визнав неплатоспроможним «Дельта Банк» і ввів туди тимчасову адміністрацію.

У 2011-2012 рр. співвласниками «Авант-Банку» були вищезгаданий Олексій Савченко, а також депутат Київради Олександр Ліщенко.

З травня 2012 року «Авант-банк» було перереєстровано на низку офшорів з Сейшельських та Віргінських островів.

Савченко офіційно до середини січня 2014 р. був головою наглядової ради. Разом з тим, у 2015 р. у прес-службі банку стверджували, що Савченко не має відношення до банку ще з травня 2012 року.

6 жовтня стало відомо, що президент Порошенко призначив Савченка головою Миколаївської облдержадміністрації з випробувальним терміном на 3 місяці.

Савченко, колишній убозівець, у 2012-2014 рр. був помічником нардепа Віталія Яреми, який після Євромайдану очолював Генеральну прокуратуру. У 2012 році помічником голови правління «Авант-Банку» працював син Віталія Яреми Валерій. Після Майдану син Яреми був призначений головою Департаменту реєстрації речових прав на нерухоме майно Державної реєстраційної служби. А «Авант банк» був включений до схеми отримання платежів від користувачів Реєстру майнових прав на нерухоме майно.

Партер Савченка по «Авант-банку» Олександр Ліщенко, авторитет на прізвисько «Ліча», є співвласником Троєщинського ринку через ТОВ «Ринок-1». Партнером Ліщенка по цьому базару є Віталій Присяжнюк, син Василя Присяжнюка, колишнього прокурора, звільненого за законом про люстрацію. Раніше співвласником Троєщинського ринку був кримінальний авторитет Валерій Прищик, якого вбили у 2003 році за невідомих обставин. На час проведення розслідування вбивства Прищика Василь Присяжнюк був заступником генерального прокурора, а Віталій Ярема – начальником управління МВС Києва. Убивцю Прищика так і не знайшли, а син екс-замгенпрокурора Присяжнюка став співвласником Троєщинського ринку.

Коментарі
Додати коментар