До новин

Лагун програв апеляцію і має погасити 4,2 мільярди боргу Дельта Банку

17 жовтня, 2016
Резонансні справи
Лагун програв апеляцію і має погасити 4,2 мільярди боргу Дельта Банку

Апеляційний суд Києва 5 жовтня відмовився задовольнити апеляційну скаргу колишнього мажоритарного акціонера Дельта Банку Миколи Лагуна та лишив без змін рішення суду попередньої інстанції, згідно з яким Лагун як поручитель за невиконаними зобов’язаннями Дельта Банку за договорами про відкриття та ведення кореспондентських рахунків мав погасити заборгованість перед Ощадбанком в сумі 948 млн грн, 111,8 млн дол і 12,45 млн євро (сукупно 4,2 млрд грн).

Про це повідомляє інформаційний портал Банкрутство & Ліквідація із посиланням на відповідну судову ухвалу.

Даним рішеннями судів Лагуну було відмовлено в задоволенні зустрічного позову, в якому він просив суд визнати недійсним договір поруки від 06.11.2014 по зобов`язанням «Дельта Банку» перед Ощадбанком.

Цю вимогу Лагун обґрунтовував тим, що всі операції за коррахунками нерозривно пов`язані з Дельта Банком як фінустановою, яка здійснювала діяльність на підставі відповідної ліцензії, а тому, як зауважувалося, зобов`язання нерозривно пов`язані саме з Дельта Банком, а їх виконання, на думку м. Лагуна, ним як поручителем суперечить правовій природі кореспондентських відносин.

«Колегія суддів погоджується з висновком суду першої інстанції стосовно того, що спірний договір поруки укладено з дотриманням норм чинного законодавства, за власним волевиявленням сторін, не суперечить вимогам закону, а тому відсутні підстави для визнання його недійсним. Доводи апеляційної скарги стосовного того, що поручитель є не фінансовою установою, не має відповідної ліцензії є безпідставними, оскільки укладання договорів поруки, однією із сторін як поручитель виступає фізична особа, не потребує наявності відповідно ліцензії. Такі доводи скарги не ґрунтуються на нормах закону», - йдеться в ухвалі.

У документі також уточнюється, що ця ухвала набирає законної сили з моменту проголошення, але може бути оскаржена в касаційному порядку до Вищого спеціалізованого суду з розгляду цивільних і кримінальних справ протягом двадцяти днів.

Як раніше повідомляв інформпортал Банкрутство & Ліквідація, з аукціону піде великий актив «Дельти» - Новоград-Волинський м’ясокомбінат.

Коментарі
Додати коментар