До новин

НАБУ взялося за Коломойського через борги перед «Укрнафтою»

01 листопада, 2016
Борги
НАБУ взялося за Коломойського через борги перед «Укрнафтою»

Відповідно до ухвали Солом’янського райсуду м. Києва від 27 вересня, Національне антикорупційне бюро України здійснює досудове розслідування у кримінальному провадженні за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч.5 ст. 191 Кримінального кодексу («Привласнення, розтрата майна або заволодіння ним шляхом зловживання службовим становищем»).

Про це повідомляє інформаційний портал Банкрутство & Ліквідація із посиланням на «Фінбаланс».

За даними детективів НАБУ, в період з березня по жовтень 2015 року службові особи ТОВ «Галнафта», ТОВ «Гарант-УТН», ТОВ «Техтрейд Груп», ТОВ «ТД «Прикарпаттянафтотрейд», ТОВ «Котлас», діючи спільно зі службовими особами ПАТ «ТФПНК «Укртатнафта», ПАТ «НПК-Галичина», вчиняючи антиконкурентні узгоджені дії, прийняли участь у аукціонах з продажу нафти сирої, газового конденсату власного видобутку і скрапленого газу, організованих та проведених ПрАТ «Українська міжбанківська валютна біржа» та продавцем на яких було ПАТ «Укрнафта».

За результатами проведення зазначених аукціонів, в яких переможцями визначено ТОВ «Галнафта», ТОВ «Гарант-УТН», ТОВ «Техтрейд Груп», ТОВ «ТД «Прикарпаттянафтотрейд», ТОВ «Котлас». З останніми ПАТ «Укрнафта» укладено договори купівлі-продажу нафти.

На виконання зазначених договорів купівлі-продажу нафти ПАТ «Укрнафта» реалізувала нафту ТОВ «Галнафта» на 1,438 млрд грн; ТОВ «Гарант-УТН» на 1,455 млрд

грн; ТОВ «Техтрейд Груп» на 1,184 млрд грн; ТОВ «ТД «Прикарпаттянафтотрейд» на 4,787 млрд грн; ТОВ «Котлас» на 3,038 млрд грн.

В подальшому після укладення договорів купівлі-продажу нафти ПАТ «Укрнафта» на підставі поданих службовими особами ТОВ «Галнафта», ТОВ «Гарант-УТН», ТОВ «Техтрейд Груп», ТОВ «ТД «Прикарпаттянафтотрейд», ТОВ «Котлас» листів про відтермінування оплати за нафту, укладено додаткові угоди, відповідно до умов яких відтерміновано оплату за поставлену нафту, що стало однією з передумов до виникнення штучно створеної дебіторської заборгованості.

За даними слідства, надалі, після відтермінування оплати за нафту згідно укладених додаткових угод, службові особи ТОВ «Галнафта», ТОВ «Гарант-УТН», ТОВ «Техтрейд Груп», ТОВ «ТД «Прикарпаттянафтотрейд», ТОВ «Котлас» перед ПАТ «Укрнафта» за поставлену нафту не розрахувалися, привласнивши її та розпорядившись на власний розсуд.

Відповідно до акту від 01.08.2016 №05-21/81 позапланової виїзної ревізії окремих питань фінансово-господарської діяльності ПАТ «Укрнафта» за період з 01.01.2014 по 31.12.2015, згідно з накопичувальною відомістю по рахунку 36.1.1 дебіторська заборгованість перед ПАТ «Укрнафта» за поставлену нафту по договорам, укладеним за результатами аукціонів, становить 7,74 млрд грн, з яких ТОВ «Галнафта» - на 1,36 млрд грн; ТОВ «Гарант-УТН» - на 745,1 млн грн; ТОВ «Техтрейд Груп» на 1,12 млрд грн; ТОВ «ТД «Прикарпаттянафтотрейд» на 2,98 млрд грн; ТОВ «Котлас» на 2,7 млрд грн.

«Таким чином, у період з березня по жовтень 2015 року службові особи ТОВ»Галнафта», ТОВ «Гарант-УТН», ТОВ «Техтрейд Груп», ТОВ»ТД «Прикарпаттянафтотрейд», ТОВ «Котлас», діючи за попередньою змовою групою осіб спільно зі службовими особами ПАТ «Укрнафта», ПАТ «ТФПНК «Укртатнафта», ПАТ «НПК-Галичина» шляхом зловживання службовим становищем заволоділи нафтою на загальну суму 7,74 млрд грн, що є особливо великим розміром», - йдеться в ухвалі суду.

Вказаною ухвалою суд задовольнив клопотання детективів НАБУ й надав тимчасовий дозвіл до документів у Приватбанку з можливістю їх вилучення (здійснити виїмку), що стосуються рахунків ТОВ «Гарант-УТН». Іншими ухвалами суд надав такий же дозвіл щодо рахунків ТОВ «Котлас», ТОВ «Техтрейд Груп», а також документів, що перебувають у володінні «Укртатнафти».

Окремо в судових матеріалах звертається увагу, що ТОВ «Гарант-УТН», ТОВ «Котлас» і ТОВ «Техтрейд Груп» мають «ознаки ризиковості, а саме: малий статутний фонд, невелика кількість працюючих осіб на підприємстві, відсутні амортизаційні витрати на підприємстві».

Як раніше повідомляв інформпортал Банкрутство & Ліквідація, без коштів «Нафтогазу» неможливо реалізувати план санації.

Коментарі
Додати коментар