До новин

Суд підтвердив законність дій НБУ стосовно банку «Надра»

10 листопада, 2016
Банкрутство фінустанов
Суд підтвердив законність дій НБУ стосовно банку «Надра»

Вищий адміністративний суд України дійшов висновку про необґрунтованість позовних вимог до Національного банку та його посадових осіб щодо неприйняття ними своєчасних заходів впливу до ПАТ «КБ «Надра».

Про це повідомляє інформаційний портал Банкрутство & Ліквідація із посиланням на прес-службу регулятора.

Своєю ухвалою суд залишив скаргу позивача до НБУ без задоволення, а рішення судів першої та апеляційної інстанцій  -  без змін.

Як вбачається із матеріалів справи, фізична особа звернулась до Окружного адмінсуду Києва щодо визнання протиправними дій НБУ та стягнення з регулятора моральної шкоди. Позивач вважав, що саме бездіяльність Національного банку та його протиправні дії призвели до того, що  банк став неплатоспроможним, а в подальшому був ліквідований.

Адміністративні суди першої, апеляційної та касаційної інстанцій, дослідивши всі матеріали справи, дійшли висновку, що з боку Національного банку  проводились законні та адекватні дії щодо недопущення віднесення банку до категорії неплатоспроможних й відновлення його  платоспроможності. Про це свідчить, наприклад, рішення про віднесення ПАТ «КБ «Надра» до категорії проблемних, прийняте НБУ в межах своїх повноважень та у спосіб, передбачений Конституцією та законодавством України.

Органи судової влади відмовили позивачеві у задоволенні адміністративного позову, бо вважають,  що застосовані регулятором до ПАТ «КБ «Надра» заходи впливу були адекватними щодо вчинених банком порушень і рівню загрози інтересам його вкладників та інших кредиторів.

Нагадаємо, 5 лютого 2015 року Національний банк відніс ПАТ «КБ «Надра» до категорії неплатоспроможних, а 04 червня 2015 року -  прийняв рішення про відкликання банківської ліцензії та ліквідацію цього банку.

Як раніше повідомляв інформпортал Банкрутство & Ліквідація, ФГВ продовжив ліквідацію банку «Надра».

Коментарі
Додати коментар