До новин

Зібрані Гройсманом чиновники розмірковують, що робити із ошуканими вкладниками «Михайлівського»

14 листопада, 2016
Банкрутство фінустанов
Зібрані Гройсманом чиновники розмірковують, що робити із ошуканими вкладниками «Михайлівського»

Міжвідомча робоча група, перше засідання якої відбулося 10 листопада, визначила чотири можливі напрямки вирішення проблеми повернення коштів клієнтам банку «Михайлівський», для вивчення кожного з них створені спеціальні підгрупи.

Про це інформаційному порталу Банкрутство & Ліквідація повідомили у прес-службі Фонду гарантування вкладів фізосіб.

Перший напрямок – повернення коштів через Фонд гарантування вкладів фізичних осіб. Для цього відповідна підгрупа повинна зібрати експертні висновки щодо існуючих на сьогоднішній день правових підстав реалізації такого алгоритму дій.

Другий напрямок вивчатиме підгрупа, до складу якої увійдуть представники правоохоронних органів. Він полягатиме у пошуку можливості відшкодування втрачених коштів клієнтів «Банку Михайлівський» за рахунок його акціонерів.

Також обговорювався варіант підготовки окремого законопроекту для правового врегулювання та вирішення проблеми повернення коштів клієнтам «Банку Михайлівський». Для його вивчення також створена окрема підгрупа.

Четвертий, так званий, альтернативний напрямок – це повернення коштів шляхом реалізації механізмів, які не передбачають залучення Фонду гарантування вкладів.

«Завдання цієї групи – пошук шляхів повернення втрачених коштів клієнтам «Банку Михайлівський». Ми повинні дати чітку відповідь, які можливі варіанти є для цього. Фонд гарантування заявляв і на сьогодні підтверджує те, що він налаштований сприяти у пошуку рішення виходу з цієї складної ситуації», - сказав заступник директора-розпорядника Андрій Оленчик.

Нагадаємо, що Міжвідомчу робочу групу з урегулювання проблемних питань вкладників «Банку Михайлівський» створено на виконання доручення Прем’єр-міністра України Володимир Гройсмана до листа Президента України Петра Порошенка . Також про вказану проблематику йшла мова й у листах Першого віце-прем’єр-міністра - Міністра економічного розвитку і торгівлі України Степана Кубіва.

До складу зазначеної групи увійшли представники Адміністрації Президента України, Національного банку України, Фонду гарантування вкладів фізичних осіб, Генеральної прокуратури України,  Служби безпеки України, Міністерства внутрішніх справ України, Національної поліції України, Міністерства фінансів України, Міністерства економічного розвитку і торгівлі України, Міністерства юстиції України, Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сфері ринків фінансових послуг України, Державної служби фінансового моніторингу, Державної фіскальної служби України, а також представники Громадської організації «Спілка вкладників Михайлівського».

Як повідомлялось, 2 листопада 2016 року Фондом внесено чергові доповнення до загального реєстру вкладників ПАТ «Банк Михайлівський», які мають право на отримання гарантованої суми відшкодування. Реєстр доповнено інформацією про 10 626 осіб на загальну суму майже 100 млн грн. Таким чином, гарантована сума до відшкодування за цим банком збільшилась з 1,228 млрд грн (станом на 31 жовтня 2016 року) до 1,327 млрд грн. Згідно звітів, отриманих від банків-агентів, станом на 16 жовтня 2016 року із 46 622 вкладників, які мали право на отримання гарантованої суми, кошти отримали 19 773 вкладники. Їм було виплачено 1,19 млрд грн, або 97% від суми Загального реєстру.

Як раніше повідомляв інформпортал Банкрутство & Ліквідація, НБУ вважає продаж банку «Михайлівський» фіктивним.

Коментарі
Додати коментар