До новин

Експерт: Гонтарева повинна відповісти за те, що прикривала Рожкову у справі Платинум Банку

14 листопада, 2016
Резонансні справи
Експерт: Гонтарева повинна відповісти за те, що прикривала Рожкову у справі Платинум Банку

За негласну підтримку, яку заступник голови НБУ Катерина Рожкова надавала власникам «Платинум Банку», повинна понести відповідальність голова Нацбанку Валерія Гонтарева.

Про це в блозі на «Цензор.нет» написав політолог Кирило Сазонов, повідомляє інформаційний портал Банкрутство & Ліквідація.

«В інтернеті викладені записи розмов правої руки Гонтаревої - заступника глави НБУ Катерини Рожкової. Якщо слідство підтвердить їх автентичність (а знайомі з Рожковою і її співрозмовниками впевнені, що голоси справжні), це буде не просто гучна кримінальна справа. Це буде економічний, політичний і медійний вибух. Рожкова обіцяє своїм друзям з  «Платинум Банку» Дмитру Зінкову, Григорію Гуртовому і Борису Кауфману  «намагатися проштовхувати потрібні рішення і домовлятисяу. Рожкова не просто консультує друзів і  «зливає» внутрішню інформацію Нацбанку. Заради своїх партнерів, які потребують засобах на докапіталізацію, вона навіть  «теоретично» готова на таку авантюру, як вивести з  «Платинума» валютні депозити вкладників банку, щоб отримати під них рефінансування Нацбанку» - наголошує експерт.

За його словами, Гонтарева розуміла, що в особі Рожкової бере на роботу людину з сумнівною репутацією.

«Гонтарева взяла Рожкову в Нацбанк влітку минулого року з посади в.о. голови  «Платинум Банку». Причому Гонтареву не збентежило, що правоохоронці відкрили кримінальну справу за фактом розкрадання коштів в ПАТ «Платинум Банк». За даними слідства, Рожкова спотворювала фінансової звітності банку, виведенням коштів рефінансування, фіктивним кредитуванням. Підпорядкована Валерії Гонтаревій з грудня 2013 по лютий 2014 року виводить з банку в офшори 75 млн доларів», - пише Сазонов.

За словами Сазонова, Гонтарева не могла не знати про те, що Рожкова займається  «вирішенням питань» в інтересах  «Платинум Банку», який вже другий рік балансує на межі банкрутства, але наполегливо її покривала.

«Влітку цього року в інтерв'ю  «Українській правді» Гонтарєва заявила, що Рожкова практично не контактує зі своїми « колишніми».  «Катерина Рожкова має мінімальні перетини з  «Платинум Банком». У неї ніколи не було конфлікту інтересів, - дослівно заявила Гонтарєва. Зовсім недавно, коли Нацполіція проводила обшуки у Рожкової, яку слідство підозрює в причетності до банкрутства банку  «Михайлівський», Гонтарева знову за неї заступилася», - пише Сазонов.

На думку експерта,  в будь-якій нормальній європейській країні скандал такого рівня призвів би не тільки до негайної відставки Рожкової з відкриттям відразу кількох кримінальних справ, а й догляду її безпосереднього шефа - голови Нацбанку.

«Петро Олексійович останнім часом вважає за краще публічно не заступатися за Валерію Олексіївну. Час, коли він відкрито називав її найкращим банкіром пройшло. Історія з Рожковою, яка напевно вийде і на міжнародний рівень, зробить Гонтареву ще більш токсичною для репутації президента. І чим раніше він прийме болюче рішення розлучитися з нею, тим краще для його рейтингів. Адже публікацію записів обіцяють продовжити. Схоже, Нацполіціі вдалося зробити те, що давно є табу для ГПУ, НАБУ і СБУ», - резюмує політолог.

Нагадаємо, в мережі були опубліковані записи розмов заступника голови НБУ Катерини Рожкової з власниками та керівниками  «Платинум Банку». Чиновник НБУ обіцяє співрозмовникам допомогу і радить, як не платити НБУ відсотки за користування стабілізаційним кредитом і не заплатити державі 20-30 млн.грн.

Як раніше повідомляв інформпортал Банкрутство & Ліквідація, Платинум Банк йде на дно.

Коментарі
Додати коментар