До новин

НБУ продіагностував ще 14 банків на «проблемність»

16 листопада, 2016
Законодавство
НБУ продіагностував ще 14 банків на «проблемність»

Національний банк у жовтні 2016 року виконав діагностику активних операцій із пов'язаними особами 14 банків, усього регулятор за даними на 1 листопада 2016 року перевірив такі операції у 58 банківських установах.

Про це повідомляє інформаційний портал Банкрутство & Ліквідація із посиланням прес-службу регулятора.

Діагностика НБУ виявила, що 27 банків здійснюють операції із пов'язаними особами з дотриманням вимог регулятора, тому не повинні надавати Національному банку плану заходів щодо приведення обсягів операцій з пов’язаними особами до нормативних вимог.

Ще 24 банки наразі готують трирічні графіки погашення кредитів пов'язаним особам, а 4 банківські установи вже погодили з Нацбанком такі графіки.

До кінця 2016 року Національний банк України планує перевірити усі банківські установи.

«Останні два роки Нацбанком проводиться величезна робота із встановлення реальних обсягів кредитування банками пов’язаних з ними осіб. За результатами діагностичного обстеження було виявлено, що багато українських банків фактично залучаючи депозити населення, фінансували цими коштами бізнеси своїх власників та інших пов’язаних з банком осіб. Така діяльність створювала загрозу стабільності як самих банків, так і банківської системи, в цілому», - наголосив начальник Управління моніторингу пов’язаних із банком осіб НБУ Олексій Рудий.

На вимогу регулятора низка банків підготували трирічні графіки погашення кредитів пов'язаним особам, виконання яких дозволить говорити, що у 2019 році банківські установи працюватимуть, не порушуючи нормативів.

Основні акценти при здійсненні Нацбанком процедур діагностики активних операцій із пов’язаними особами були зроблені на дослідженні й оцінці розкриття кінцевих бенефіціарних власників та керівників контрагентів банку, належність їх до пов’язаних з банком осіб, характеру взаємовідносин і операцій між ними та банком, а також ринковості укладених із банком договорів.

Національний банк досліджує, яким чином банки виконують активні операції з дотриманням принципів вивчення свого контрагента, достатності процедур ідентифікації кінцевих бенеціфіарних власників та відповідності даних з держаних реєстрів інформації щодо фактичних власників бізнесу.

Як раніше повідомляв інформпортал Банкрутство & Ліквідація, ФГВФО не очікує банкрутств великих банків до кінця року.

Коментарі
Додати коментар