До новин

Микола Ковальчук: Банкрутство не обов'язково має означати ліквідацію підприємства

21 листопада, 2016
Події
Микола Ковальчук: Банкрутство не обов'язково має означати ліквідацію підприємства

Державі потрібно докладати максимум зусиль, аби зберегти господарську діяльність на збанкрутілих підприємствах.

Таку думку висловив керуючий партнер L.I.GROUP Микола Ковальчук під час ІІ Форуму з конкурсного права: «Стягнення. Реструктуризація. Банкрутство», проведеного Асоціацією правників України, повідомляє журналіст інформаційного порталу Банкрутство & Ліквідація

«Сьогодні у нас банкрутство обов'язково призводить до ліквідації підприємств. І дуже прикро, коли через банкрутство відбувається ліквідація великих містоутворюючих підприємств, на яких працюють тисячі людей. Це впливає напряму на добробут людей, на економіку регіону та й країни в цілому», - зазначив Ковальчук.

За його словами, потрібні зміни в законодавстві, які сприятимуть відновленню платоспроможності та господарської діяльності суб’єктів господарювання.

При цьому Микола Ковальчук відзначив певні позитивні зрушення у сфері законодавчого регулювання діяльності арбітражних керуючих.

«Позитивним зрушенням є те, що судді Вищого господарського суду разом з Міністерством юстиції та арбітражними керуючими розробили та внесли важливі зміни до регулювання діяльності арбітражних керуючих, які відображені у Постанові пленуму  ВГСУ  від 14.07.16. Відповідно до положень постанови пленуму, на сьогоднішній день арбітражні керуючі не будуть обиратися за рівнями — вони скасовані. І це є позитивною зміною, адже арбітражний керуючий, котрий щойно отримав свідоцтво, може бути не менш досвідченим у сфері банкрутства, ніж той, хто отримав це свідоцтво раніше», — вважає Ковальчук.

На його думку, ще одним позитивним зрушенням можна вважати зміну системи відбору арбітражних керуючих: надається можливість вільно обирати арбітражних керуючих.

«Арбітражні керуючі стали більш професійними, бо система відбору стала більш жорсткою, наближеною до адвокатури, нотаріату. Наслідком цього стане те, що на ринок не потраплятимуть випадкові люди, більш підготовлені, професійні юристи та економісти. Це теж позитивна тенденція», - підкреслив Ковальчук.

При цьому юрист відзначив, що у законодавчому полі, яке регулює діяльність арбітражників, є ще багато моментів, які потребують суттєвих змін. Головне, на думку Миколи Ковальчука, - досягти балансу інтересів між боржниками, кредиторами та інвесторами.

«Переконаний, з часом ми отримаємо закон, наближений до реалій та потреб кредиторів, боржників та інвесторів. Для того, щоб він з'явився, законодавцям потрібно залучати арбітражних керуючих - практиків. А вони, своєю чергою, мають проявляти більше активності у законотворчості», - підсумував Микола Ковальчук.

Нагадаємо, 18 листопада відбувся ІІ Форум з конкурсного права, проведений Асоціацією правників України. Під час Форуму було розглянуто три аспекти конкурсного процесу: стягнення, банкрутство та реструктуризація.

Коментарі
Додати коментар