До новин

Суд зберіг активи Дельта Банку

22 листопада, 2016
Резонансні справи
Суд зберіг активи Дельта Банку

Київський апеляційний господарський суд підтвердив неправомірність договору застави майнових прав і договору відступлення права вимоги, укладених Дельта Банком (напередодні визнання його неплатоспроможним) із Державною іпотечною установою (ДІУ).

Про це повідомляє інформаційний портал Банкрутство & Ліквідація із посиланням на прес-службу Фонду гарантування вкладів фізичних осіб.

Таким чином суд підтримав позицію уповноваженої особи ФГВФО.

Варто зазначити, що такий результат був досягнутий, в тому числі, завдяки активній участі у судових засіданнях ГО «Спілка вкладників АТ «Дельта Банк».

Предметом судового розгляду була низка договорів застави майнових прав та договорів відступлення права вимоги, метою яких було забезпечення належного виконання зобов'язань «Дельта Банку» перед ДІУ за договором банківського рахунку від 27.02.2013 року №26/995-070, зокрема:

- договір застави майнових прав №Д-3/2015 від 04.02.2015 року;

- договір відступлення права вимоги (з відкладальними умовами) №Д-3.1/2015 від 04.02.2015 року.

Предметом вказаних договорів забезпечення є майнових прав «Дельта Банку» за кредитними договорами, укладеними між АТ «Дельта Банк» і фізичними особами-позичальниками (більше 2 тисяч осіб) та майнові права за договорами забезпечення. Вартість майнових прав складає більше 1,2 млрд. гривень.

У зв'язку із виявленням у цих договорах забезпечення ознак нікчемності, передбачених частиною третьою статті 38 Закону України «Про систему гарантування вкладів фізичних осіб», уповноважена особа Фонду на ліквідацію АТ «Дельта Банк» звернулася до Господарського суду міста Києва із позовною заявою до ДІУ про визнання недійсними дого вору застави та договору відступлення (господарська справа №910/7083/16).

Судом встановлено, що АТ «Дельта Банк» всупереч вимогам вказаного Закону, обмежень, що існували в період проблемності, уклав такі договори без згоди куратора НБУ, а також відмовився від власних майнових вимог (на суму предмета застави – більше 1,2 млрд грн.) та надав перевагу ДІУ як окремому кредитору.

Київський апеляційний господарський суд 8 листопада погодився із позицією суду першої інстанції.

Коментарі
Додати коментар