До новин

Чиновники затягують створення єдиної інструкції оцінки активів збанкрутілих банків

22 листопада, 2016
Банкрутство фінустанов
Чиновники затягують створення єдиної інструкції оцінки активів збанкрутілих банків

Голова департаменту консолідованих продажів та управління активами Фонду гарантування вкладів фізичних осіб Юлія Берещенко заявила, що ФДМ досі не розробив детальну інструкцію для незалежних оцінювачів кредитних портфелів банків-банкрутів.

Про це Берещенко написала у своємо блозі, повідомляє інформаційний портал Банкрутство & Ліквідація.

Вона наголошує, що продати майно, нерухомість чи обладнання банків нескладно, оскільки тут немає банківської таємниці та є аналоги таких активів на ринку. «Правильно оцінити та визначити їх стартову ціну — не проблема», - зазначає вона.

Проте, за її словами, таких активів на балансах банків небагато - близько 20%. А решта - це кредити, і з ними виникає чимало проблем.

«Важливо, щоб усі розуміли роль Фонду державного майна на цьому етапі. Учасники ринку, незалежні оцінювачі, переконують: інструкції щодо оцінки фінансових активів не існує. Отже, кожен оцінює, виходячи з власних переконань. Результат — оцінка подібних активів у різних банках суттєво відрізняється. Ще в лютому ми попросили ФДМ розробити офіційну методику оцінки фінансових активів. У травні детальна інструкція для незалежних оцінювачів уже мала бути затверджена», - пише Берещенко.

Але вказаного документа досі не існує.

«Виходячи з цих обставин, ми (Фонд гарантування вклдів фізосіб) та НБУ розробили свої методики оцінки. Найближчим часом ми свою методик опублікуємо. Очевидно, що затвердження нашої внутрішньої методики оцінки не вирішує проблему. Сподіваємося, Фонд держмайна таки виконає свою роботу і опублікує детальну методику оцінки, яка стане інструкцією для всіх гравців ринку», - резюмує голова департаменту консолідованих продажів та управління активами ФГВ.

Як раніше повідомляв інформпортал Банкрутство & Ліквідація, опубліковано ТОП-5 найдорожчих лотів, проданих Фондом гарантування у жовтні.

Коментарі
Додати коментар