До новин

Закон про фінансову реструктуризацію прибирає більшість бюрократичних перепон для банків

23 листопада, 2016
Події
Закон про фінансову реструктуризацію прибирає більшість бюрократичних перепон для банків

Закон про фінансову реструктуризацію прибирає більшість бюрократичних перепон для банків, і вони тепер можуть вільніше домовитись із боржником про подальшу долю боргів.

Про це заявила  заступник голови Асоціації «Укрфакторинг» Зоряна Цебровська під час ІІ Форуму з конкурсного права АПУ: «Стягнення. Реструктуризація. Банкрутство», що пройшов у Києві 18 листопада, повідомляє журналіст інформаційного порталу Банкрутство & Ліквідація.

«Я на нього покладаю великі сподівання. Незважаючи, що цей закон розроблявся для державних банків, у нас вже є перші клієнти з комерційних банків, які зцікавлені у том, аби піти по цій процедурі», - сказала вона.

За її словами, заборгованість банків перед НБУ з рефінансування - 74 млрд гривень, з яких банківська система заборгувала 30 млрд гривень і з них 21 млрд гривень припадає на Приватбанк. Інша частина заборгованості - 44 млрд гривень – це заборгованість банків, які знаходяться під управлінням Фонду гарантування вкладів. Зоряна Цебровська зазначила, що серед 10 банків, найбільших боржників НБУ, 9 вже знаходяться у Фонді гарантування вкладів.

За її словами, Фонд гарантування є найбільшою установою по роботі з проблемною заборгованістю, але додала, що якщо раніше до Фонду заходили «робочі» кредити, то зараз 90% кредитів не є робочими – погашаються лише 10% кредитів.

Зоряна Цебровська, спираючись на статистику Фонду гарантування вкладів, повідомила, що чим довше банк знаходиться в процесі ліквідації, тим більше юридичних осіб з числа його позичальників йдуть у банкрутство. «Якщо по банкам, які тільки вступили в процес ліквідації, ця частка складає 30%, то по банкам, які знаходяться в процесі ліквідації, вона доходить до 90%. Одна з причин, чому боржники йдуть у банкрутство – неможливість досягнути компромісних умов з кредиторами», - зауважила вона і додала, що західні експерти вважають, що боргами треба займатись коли вони «свіжі».

Коментарі
Додати коментар