До новин

Посадовці Фідобанку довели його до банкрутства

28 листопада, 2016
Банкрутство фінустанов
Посадовці Фідобанку довели його до банкрутства

Слідчі ДФС здійснюють досудове розслідування в кримінальному провадженні стосовно Фідобанку за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ст. 218-1 Кримінального кодексу (доведення банку до неплатоспроможності).

Про це повідомляє інформаційний портал Банкрутство & Ліквідація із посиланням на відповідну судову ухвалу.

Згідно з документом, під час роботи тимчасової адміністрації виявлено факти, що можуть свідчити про наявність ознак кримінальних правопорушень в діях службових осіб банку.

Як випливає з матеріалів спраив, Фонд гарантування провів аналітичне дослідження окремих питань діяльності Фідобанку, під час якого встановлено наявність операцій по відчуженню майна банку - банківських будівель загальною площею 5 104,2 кв.м. та 585,9 кв.м., продаж вчинено за ціною 152,8 млн грн та 17,6 млн грн відповідно, шляхом укладання договору купівлі-продажу між ПАТ «Фідобанк» та ТОВ «Едельмар».

«27.03.2015 ТОВ «Едельмар» з власного поточного рахунку в ПАТ «УПБ» було здійснено оплату за договорами купівлі-продажу нерухомого майна від 25.03.2015 за реєстровим №405 в сумі 152 800 000,00 грн нерухомості за адресою: м. Київ, вул. Велика Васильківська (колишня адреса Червоноармійська), 10-а (загальною площею 5104,2 кв.м.), та реєстровим № 406 в сумі 17 600 000,00 грн. нерухомості за адресою: м. Київ, вул. Велика Васильківська (колишня адреса Червоноармійська), 10-б (585,9 кв.м.). Зазначене нерухоме майно було оцінено ТОВ «Центр оцінки власності «ПАРЕТО» (висновок про вартість об`єкту оцінки від 20.03.2015) в сумах 150 328 500,00 грн. та 17 418 500,00 грн. відповідно, включаючи ПДВ», - йдеться в ухалі.

Також в ході слідчих дій встановлено, що фактично кошти сплачені ТОВ «Едельмар» за договорами купівлі-продажу нерухомості були накопичені на власному рахунку компанії в ПАТ «УПБ» шляхом надходження коштів через поточні рахунки різних компаній з поточного рахунку ТОВ «Максимус Ессетс» (код 38930661) в ПАТ «ФІДОБАНК». Тобто, фактично купівля банківських будівель за адресами: м. Київ, вул. Велика Васильківська (колишня адреса Червоноармійська), 10-б та 10-а відбулась за рахунок коштів походження яких бере початок у ПАТ «ФІДОБАНК».

Далі було встановлено, що основним джерелом накопичення коштів на рахунках ТОВ «Максімус Ессетс» (код 38930661), набутих згодом ТОВ «Едельмар», були розрахунки за договорами купівлі-продажу цінних паперів.

Операції за договорами купівлі-продажу цінних паперів мали типовий характер: ПАТ «ФІДОБАНК» здійснював попередню оплату цінних паперів, які відображались на рахунку дебіторської заборгованості. Отримані від банку кошти за «продаж» цінних паперів продавці або їх контрагенти, яким перераховувались кошти, у вигляді поворотної фінансової допомоги, розміщували на депозитних рахунках в ПАТ «ФІДОБАНК». Далі протягом короткого періоду відбувалось дострокове розторгнення депозитів, а також, до визначеної дати передачі продавцем банку цінних паперів, здійснювалось розторгнення договорів купівлі-продажу цінних паперів.

У ході аналізу автоматизованої інформаційної системи «Податковий блок» ГУ ДФС у м. Києві було встановлено, що ПАТ «ФІДОБАНК» перераховувало кошти на адресу ТОВ «Едельмар» за оренду приміщення за адресою: м. Київ, вул. Велика Васильківська (колишня адреса Червоноармійська), 10-а. В подальшому встановлено, що ТОВ «Едельмар» з метою несплати ПДВ та обготівкування коштів отриманих від ПАТ «ФІДОБАНК», проводили безтоварні операції з рядом СГД з явними ознаками фіктивності.

Слідчі виявили, що наслідок змови менеджменту банка з підприємствами-позичальниками, та компаніями посередниками, відбулась заміна необоротного активу банку, в якості нерухомого майна, на актив в якості неповернутого без заставного кредиту.

Враховуюче те, що своїми умисними діями невстановлені посадові особи ПАТ «ФІДОБАНК» нанесли великої матеріальної шкоди вкладникам та кредиторам банку, що призвели до віднесення банку до категорії неплатоспроможних, що завдало великої матеріальної шкоди кредиторам завдав державі збитків в особливо великих розмірах, з метою подальшого забезпечення його виконання, слідчий просив накласти арешт на нерухоме майно, власником якого являється ТОВ «Едельмар».

Вказаною ухвалою від 15 листопада Шевченківський райсуд м. Києва задовольнив клопотання слідчих ДФС і наклав арешт на нерухоме майно за адресою: м. Київ, вул. Велика Васильківська (колишня адреса Червоноармійська), 10-а (загальна площа 5104,2), яке згідно даних Державного реєстру речових прав на нерухоме майно № 71900558 від 01.11.2016, належить ТОВ «Едельмар» (код 39239180), та за адресою: м. Київ, вул. Велика Васильківська (колишня адреса Червоноармійська), 10-б (загальна площа 585,9) яка згідно даних Державного реєстру речових прав на нерухоме майно № 71900679 від 01.11.2016, належить ТОВ «Едельмар» (код 39239180).

Як раніше повідомляв інформпортал Банкрутство & Ліквідація, затверджено перелік вимог кредиторів збанкрутілого Фідобанку.

Коментарі
Додати коментар