До новин

Збільшено суму позики банку «Фінансова ініціатива», оскільки суд заборонив його ліквідувати

29 листопада, 2016
Резонансні справи
Збільшено суму позики банку «Фінансова ініціатива», оскільки суд заборонив його ліквідувати

Для продовження виплат вкладникам Фонд гарантування вкладів фізичних осіб прийняв рішення про збільшення суми другої цільової позики банку «Фінансова ініціатива» на 0,093 млрд грн до 2,07 млрд грн. Вкладники банку зможуть отримати кошти за договорами, строк яких закінчився станом на 20 листопада 2016 року включно.

Про це інформаційному порталу Банкрутство & Ліквідація повідомили у прес-службі Фонду.

Виплати розпочалися з 28 листопада 2016 року через такі фінустанови:

- Кредобанк (Київ, Вінницька, Кіровоградська, Київська, Миколаївська, Сумська, Черкаська, Чернiгiвська, Чернівецька, Житомирська, Львівська, Iвано-Франкiвська, Волинська, Закарпатська, Полтавська, Рiвненська, Тернопiльська, Хмельницька області);

- Банк «Південний» (Дніпропетровська, Донецька, Харківська, Запорізька, Одеська, Херсонська області).

«Незважаючи на те, що тимчасова адміністрація в банк «Фінансова ініціатива» була введена ще 24 червня 2015 року, через судову заборону (справа №910/26664/15) Фонд гарантування не може розпочати ліквідацію цього банку. Відповідно, не можуть розпочатись виплати гарантованої суми всім вкладникам, які мають на це право, а виплачуються лише тим, у кого закінчився термін дії депозитного договору. З огляду на те, що власних коштів для здійснення таких виплат банк не мав, Фонд гарантування надав йому цільові позики. За ці кошти  проведено виплати на суму 3,65 млрд грн за депозитними договорами, термін дії яких закінчився до 22 травня 2016 року та за договорами банківського рахунку. Однак, з 1 липня 2016 року набрали чинності зміни до Закону України «Про систему гарантування вкладів фізичних осіб», згідно з якими надання цільові позики банкам для виплат відшкодування не передбачається. У зв’язку з цим Фонд гарантування звернувся за роз’ясненнями до Господарського суду міста Києва, ухвалою якого заборонено ліквідувати Банк «Фінансова ініціатива», - пояснюють у Фонді.

У відповідь на звернення Фонду суд пояснив: «Враховуючи те, що зміни до Закону України «Про систему гарантування вкладів фізичних осіб» набрали чинності з 01.07.2016, Фонду гарантування вкладів фізичних осіб слід керуватися порядком здійснення виплат коштів та відшкодування гарантованої суми вкладникам банків, що мають право на одержання гарантованих сум за вкладами за рахунок коштів Фонду в межах граничного розміру відшкодування коштів за вкладами, що діяв на момент введення тимчасової адміністрації».

Як раніше повідомляв інформпортал Банкрутство & Ліквідація, крім банку банку «Фінансова ініціатива», в судах також була заблокована ліквідація Родовід Банку і банку «Юнісон».  А власники банку «Союз» і Укрінбанку навіть домоглися в судах отримати рішення про відновлення їм банківської ліцензії. Щоправда, НБУ не поспішає виконувати ці рішення – він попросив суди пояснити йому, як необхідно повернути ліцензії банків, що ліквідуються.

Коментарі
Додати коментар