До новин

ДП «Антонов» шукає гроші для запуску виробництва, Гройсман обіцяє допомогти

06 грудня, 2016
Санація
ДП «Антонов» шукає гроші для запуску виробництва, Гройсман обіцяє допомогти

Щоб запустити повномасштабне виробництво, найбільшому авіавиробнику України ДП «Антонов» необхідно за сприяння уряду залучити 703,2 млн доларів.

Про це на урядовій нараді з проблем авіапрому заявило керівництво підприємства, повідомляє інформаційний портал Банкрутство & Ліквідація.

За останні п'ять років (з 2011 року) підприємство випустило і продало 16 літаків: шість - Ан-132, чотири - Ан-148 і шість Ан-158.

Керівництво компанії звернулося до прем'єр-міністра України Володимира Гройсмана з проханням допомогти підприємству.

«За останні 10 років жоден літак не побудований з прибутковістю, - сказав президент корпорації Українська авіабудівна компанія (УАК) Михайло Гвоздєв. - У нас є макет нового літака без російських комплектуючих і є ринки для нього. Ми знаємо як рентабельно зробити цей літак, але жоден покупець не купить літак, якщо в цьому не буде зацікавлена власна держава. Нам потрібні не стільки гроші, скільки допомога в організації лізингової компанії, щоб ці літаки полетіли».

За словами Гвоздєва, компанія знайшла всі необхідні комплектуючі на заміну російським, але для їх остаточної локалізації в Україні та закупівлі за кордоном необхідно 77,5 млн дол.

Крім цього «Антонову» необхідні кошти для оновлення виробничих потужностей. Всього, для запуску серійного виробництва в 2018 року, компанії необхідно 703,2 млн дол.

Також «Антонов» розраховує на отримання держзамовлення на закупівлю літаків для держструктур. Зараз у компанії є контракт з Міноборони на будівництво трьох модифікацій Ан-148. Якщо вийде залучити фінансування, в 2018-2021 роках «Антонов» готовий випустити майже 100 літаків: 60 штук - Ан-148/158, 18 - Ан-178 і 18 - Ан-132.

Прем'єр доручив підготувати програму розвитку авіапрому. «Це повинна бути середньострокова програма. З чіткими завданнями: хто, що і в які терміни повинен зробити. І кожен повинен взяти на себе відповідальність. Йдеться про програму розвитку авіації у військовому і цивільному секторах. Це повинен бути комплекс заходів, спрямований на запуск серійного виробництва», - зазначив він.

За словами Гройсмана, вже в січні уряд готовий приймати окремі постанови, спрямовані на підтримку авіапрому.

«Гроші ми знайдемо», - пообіцяв очільник уряду.

Як раніше повідомляв інформпортал Банкрутство & Ліквідація, Порошенко схвалив реструктуризацію і часткове списання боргів «Антонова».

Коментарі
Додати коментар