До новин

Як отримати компенсацію за втрачені капіталовкладення в анексованому Криму

08 серпня, 2017
Збитки
Як отримати компенсацію за втрачені капіталовкладення в анексованому Криму

Комітет Асоціації правників України з енергетики, нафти і газу шукає формулу успіху у вирішенні питання захисту інвестицій, втрачених внаслідок окупації Криму Росією.

Про це повідомляє інформаційний портал Банкрутство & Ліквідація з посиланням на прес-службу АПУ.

У якості спікера та модератора заходу виступила Вікторія Іщенко - провідний юрисконсульт департаменту юридичного забезпечення ПАТ «Укрнафта».

На прикладі досвіду нафтовидобувної компанії України - ПАТ «Укрнафта», яка звернулася з позовом до Російської Федерації, Вікторія продемонструвала, як можна захищати капіталовкладення, пов'язані з господарською діяльністю в енергетичному секторі на підставі Угоди між Кабінетом Міністрів України і Урядом Російської Федерації про заохочення та взаємний захист від 27.11.1998. Не аби яке значення має той факт, що вказана угода була ратифіковано федеральним законом Російської Федерації від 02 січня 2000 №21-ФЗ та Законом України від 15.12.1999 №1302-XIV. Відповідно до даної Угоди, уряди країн зобов’язались заохочувати інвестиції кожної з країн-учасниць та надавати їм правовий захист.

Орган, який розглядає спір, згідно з статтею 9 (в) Угоди - є арбітражний суд ad hoc. Відповідно до Арбітражного регламенту Комісії Організації Об'єднаних Націй з прав міжнародної торгівлі (ЮНСІТРАЛ) -  це Постійна палата третейського суду у Гаазі.

Шляхом проведення аналізу блоку питань серед яких: чи поширюється дія Угоди 1998 на анексовану Договірною Стороною територію?; чи підпадають інвестиції позивача під захист, передбачений Угодою, незважаючи на те, що вони були здійснені до подій лютого-березня 2014?; чи можна вважати позивачів «інвесторами» у розумінні статті 1 вищезгаданої угоди?; чи можна вважати, що спір між сторонами виник у зв’язку з «капіталовкладеннями» у їх розумінні, що надається у ст. 1 Угоди? - арбітражний суд дійшов висновку, що він має юрисдикцію вирішувати дані спори, оскільки: спір підпадає під територіальну дію застосування Угоди 1998; спір підпадає під дію Угоди у часі; позивач задовольняє критерії «інвестора» за Угодою 1998; інвестиції позивача здійснені відповідно до законодавства Російської Федерації.

«Отже чекаємо на засідання у Гаазі, де буде вирішено справу по суті», - додали в АПУ.

Як повідомляв інформпортал Банкрутство & Ліквідація, РФ хоче «пробачити» кримчанам їх борги перед українськими банками.

Коментарі
Додати коментар