До новин

Сергій Алєксєєв: Проблему неповернених кредитів потрібно вирішувати комплексно

04 вересня, 2017
Законодавство
Сергій Алєксєєв: Проблему неповернених кредитів потрібно вирішувати комплексно

Народний депутат, заступник голови комітету Верховної Ради з питань правової політики та правосуддя Сергій Алєксєєв нагадав про необхідність якнайшвидше врегулювати проблеми боржників банків. Законопроект, покликаний це зробити, після опрацювання комітетами знаходиться без руху в Раді ще з 2015 року.

Про це він написав на своїй сторінці Facebook.

«Тема неповернення кредитів складна і багатопланова. Вже не один раз казав, що вирішувати її потрібно комплексно, бо є випадки зловживань як з боку фінансових установ, так і громадян, коли роблять усе можливе, щоб не виконувати свої зобов’язання і не повертати позичені кошти. Тому на державному рівні треба врегулювати цю проблему, створивши додаткові механізми. Можна скористатись світовим досвідом, що вдало працює у багатьох країнах Європи та Америки. Маю на увазі механізми реструктуризації заборгованості, а в разі неможливості повернення коштів - судова процедура банкрутства», - зауважив народний обранець.

На його переконання, хоча для України і незвично, коли за рішенням суду доведеться розпродавати майно боржника, проте це єдиний законний шлях, аби почати життя з чистого аркуша та без боргів.

«Зараз боржник вимушений платити, доки не покриє усю позику, навіть якщо не має прибутку чи потрапив до складних життєвих обставин, залишаючи борг у спадок навіть після своєї смерті нащадкам. З іншого боку, запровадження процедури банкрутства фізичних осіб, як це є щодо юросіб, дозволить банкам прибрати зі своїх портфелів неліквідні активи. Це позначиться на стабільності роботи фінустанови та матиме свій позитивний вплив на економічну ситуацію в країні. Таким чином, допомагаючи врегулювати проблеми окремого боржника, ми сприятимемо оздоровленню економіки України. Відповідний законопроект вже розроблений і схвалений профільним комітетом Верховної Ради», - додав він.

Нагадаємо, проект закону «Про реструктуризацію боргів фізичної особи або визнання її банкрутом» був зареєстрований у ВРУ ще 14 липня 2015 року. Сергій Алєксєєв є одним з авторів та ініціаторів вказаного законопроекту.

У пояснювальній записці до цього документу наголошується, що сьогодні тільки кілька країн на Європейському континенті не мають у своєму законодавстві правових механізів розв’язання проблем заборгованості фізичних осіб - непідприємців. Точка зору щодо того, що банкрутство фізичної особи - підприємця сьогодні є недосконалим, може бути змінена, оскільки запропонований проект закону буде краще регулювати правові відносити заборгованості фізичних осіб, що у повній мірі не дозволяє законодавство про банкрутство юридичних осіб, згідно з яким сьогодні відбувається розгляд справ про банкрутство підприємців.

Основною метою законопроекту є запровадження добре виписаної процедури врегулювання заборгованості фізичних осіб за договорами з різними категоріями кредиторів – банківськими і кредитними установами, житлово-комунальними підприємствами тощо. Головним завданням є забезпечення адекватного розгляду такої категорії справ найбільш підготовленими суддями, де соціально-економічна складова є значною.

Коментарі
Додати коментар