До новин

Суд: «Укргазвидобування» має виплатити Сбербанку борг «Карпатигазу» на 200 млн грн

20 вересня, 2017
Борги
Суд: «Укргазвидобування» має виплатити Сбербанку борг «Карпатигазу» на 200 млн грн

Госпсуд Києва 4 вересня задовольнив позов Сбербанку та вирішив стягнути на його користь з ПАТ «Укргавидобування» 6,72 млн дол та 22,5 млн грн.

Про це повідомляє інформаційний портал Банкрутство & Ліквідація з посиланням на «Фінбаланс».

Свої позовні вимоги Сбербанк мотивував неналежним виконанням ТОВ «Карпатигаз» зобов`язань за договором про надання відновлювальної кредитної лінії №15-В/12/12/ЮО від16.08.2012 та невиконанням відповідачем своїх обов`язків поручителя за договором поруки.

При цьому суд відмовився задовольнити зустрічний позов ПАТ «Укргазвидобування» про визнання недійсним договору поруки.

Згідно з судовими матеріалами, ТОВ «Карпатигаз» - оператор Спільної діяльності між «Укргазвидобуванням», ТОВ «Карпатигаз» та компанією Місен Ентерпрайзес АБ (Misen enterprises АВ).

У серпні ПАТ «Укргазвидобування» заявляло, що йому вдалося розірвати 5 договорів про спільну діяльність, ще щодо трьох договорів тривають судові тяжби, два з яких – договори з ТОВ «Карпатигаз» та один з «Карпатнадраінвест».

У жовтні-2016 Генпрокуратура заявляла про накладання судом арешту на технологічне устаткування об’єктів нафтогазовидобувної промисловості ТОВ «Карпатигаз» - вартістю близько 4 млрд грн – в рамках розслідування кримінального провадження за фактами привласнення грошових коштів службовими особами ПАТ «Укргазвидобування» спільно з суб’єктами господарювання, які діють на підставі договорів про спільну діяльність.

«Службові особи одного з найбільших приватних видобувачів газу в Україні – ТОВ «Карпатигаз», під час здійснення господарської діяльності з видобутку природного газу, діючи за попередньою змовою з службовими особами ПАТ «Укргазвидобування», починаючи з 2011 року створили злочинні схеми, які надали можливість незаконно привласнювати видобутий газовий конденсат, занижувати податкові зобов’язання по податку на додану вартість, податку на прибуток та плату за надра з видобутих вуглеводів.

За результатами незаконних фінансових оборудок службових осіб ТОВ «Карпатигаз» державному бюджету завдано збиток у особливо великому розмірі», - йшлося в заяві ГПУ.

У держреєстрі засновником ТОВ «Карпатигаз» значиться згадана вище компанія «Місен Ентерпрайзес АБ» (Швеція).

Раніше в компанії офіційно спростовували інформацію ЗМІ, що її кінцевим бенефіціаром є Дмитро Фірташ.

Коментарі
Додати коментар