До новин

НБУ схвалює розроблений ЄБРР механізм з управління заборгованістю

21 листопада, 2017
Законодавство
НБУ схвалює розроблений ЄБРР механізм з управління заборгованістю

Національний банк підтримує розроблений групою фахівців під керівництвом консультанта Європейського банку реконструкції та розвитку (ЄБРР) проект Закону України «Про діяльність з управління заборгованістю».

Про це 20 листопада 2017 року йшлося на зустрічі в Національному банку України, під час якої представники НБУ, Світового банку, ЕБРР, МВФ, компанії Baker McKenzie, Незалежної асоціації банків України та банківської спільноти обговорили шляхи вирішення питання проблемних активів, повідомляє інформаційний портал Банкрутство & Ліквідація.

Метою цього законопроекту є правове забезпечення діяльності компаній з управління заборгованістю в Україні, створення належного конкурентного середовища на вторинному ринку кредитів в Україні та удосконалення правового регулювання передачі прав вимоги за заборгованістю (у тому числі проблемною заборгованістю банків). Такі кроки сприятимуть вирішенню проблеми «токсичних» активів у банківській системі, полегшать прихід приватного капіталу на ринок проблемних активів та допоможуть відновленню активного кредитування в Україні.

«Сьогодні створені економічні передумови для відновлення кредитування в країні: забезпечено фінансову стабілізацію, банківська система докапіталізована і ліквідна, кошти населення в банках зростають, маємо сталий тренд на зниження відсоткових ставок. Ми бачимо і поступове відновлення кредитування в Україні. Проте воно не масове, оскільки гальмується високою часткою непрацюючих активів банків, яка становить 58%. Це проблема не лише для банків, а й для тих добросовісних підприємств-позичальників, які вистояли в кризу, однак для повного відновлення своєї роботи, включаючи відновлення обслуговування боргів, потребують комплексної реструктуризації. Вирішити цю проблему неможливо без змін у законодавстві, у тому числі без прийняття підготовленого фахівцями під керівництвом консультанта Європейського банку реконструкції та розвитку проекту закону, який Національний банк усебічно підтримує. Цей документ передбачає створення вторинного ринку кредитів, які будуть дохідними, «живими» та працюватимуть на розвиток бізнесу і держави», − зазначила заступник Голови НБУ Катерина Рожкова.

Законопроект передбачає створення нової категорії небанківських фінансових установ − компаній з управління заборгованістю, які будуть додатковими (до вже існуючих) інструментів передачі та врегулювання заборгованості. Законом встановлені прозорі вимоги до створення таких компаній, порядок їх діяльності та роботи з набутою заборгованістю, а також інші регуляторні вимоги до таких компаній.

Новостворені компанії будуть наділені достатніми повноваженнями та правами для купівлі в банків заборгованості боржників за ринковими (обумовленими винятково між сторонами) цінами. Після купівлі заборгованості компанія зможе вчиняти ряд наступних дій, серед яких:

- добровільне опрацювання з боржником можливих способів погашення заборгованості;

- урегулювання та реструктуризація заборгованості боржника, у тому числі шляхом прощення боргу;

- добровільне управління майном боржника як один із можливих способів погашення заборгованості.

Проектом закону пропонується тимчасово, до 2023 року, звільнити всіх боржників − як фізичних так і юридичних осіб − від сплати податку на дохід (прибуток), нарахований у випадку прощення частини їхнього боргу компанією з управління заборгованістю.

Компанії з управління заборгованості також зможуть надавати супутні консультаційні послуги кредиторам, боржникам та потенційним інвесторам, які матимуть бажання придбати проблемний актив. Як наслідок, компанії з управління заборгованістю будуть досвідченими посередниками на вітчизняному фінансовому ринку та сприятимуть пожвавленню врегулювання та реструктуризації заборгованості з метою розвитку українського бізнесу та економіки.

Разом із тим, створенню повноцінного вторинного ринку кредитів в Україні заважає недосконалість деяких положень законодавства. Зокрема, відсутнє чітке розмежування в цивільному законодавстві між відступленням права вимоги (цесією) та факторингом, а сам факторинг некоректно використовується для продажу проблемних кредитів. Для цілей оптимізації роботи кредиторів з проблемними активами деякі положення законодавства потребують перегляду та вдосконалення.

Окрім цього, існує ряд проблем в податковому законодавстві. Наприклад, продаж кредиту з дисконтом сприймається податковими органами як «економічно недоцільна операція» та може призвести до суттєвих податкових наслідків для учасників угоди.

Запропонований проект закону пропонує комплексний перегляд відповідних положень законодавства, а створені цим законом чіткі правила для торгівлі проблемними активами сприятимуть залученню Україною іноземних інвестицій від міжнародних професійних учасників вторинного ринку кредитів.

«Триває активна співпраця між ЄБРР та НБУ у сфері реформування фінансового сектору. Ми бачимо готовність української сторони до продовження реалізації проектів реформи фінансового сектору. Зокрема, спільними зусиллями плануємо створити правове поле, яке сприятиме вирішенню питання проблемних боргів в Україні», – зазначив представник ЄБРР Алєксандр Павлов.

До кінця листопада проект Закону України «Про діяльність з управління заборгованістю» планують винести на публічне обговорення.

Коментарі
Додати коментар